Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић је у поводу 25. обљетнице геноцида у Сребреници поручио да жртве Сребренице не смију и никад неће бити заборављене.

“Прошло је четврт стољећа од једног од најстрашнијих злочина на еуропском тлу након Другог свјетског рата, који се догодио у Сребреници. Данас се с пијететом присјећамо више од 8.000 бошњачких мушкараца, дјечака и цивила убијених у Сребреници и дубоко суосјећамо с њиховим обитељима и најмилијима. Жртве Сребренице не смију и никад неће бити заборављене”, рекао је Пленковић.

Подсјетио је да је геноцид у Сребреници потврђен пресудама Међународног суда правде и Међународног казненог суда за бившу Југославију, а осуђени су и његови главни зачетници, ратни злочинци Ратко Младић и Радован Караџић.

“Злочин у Сребреници трагична је и неоспорна чињеница која опомиње и тражи да се никад више не понови. Сви заједно морамо ангажирано наставити радити на утврђивању и представљању истине о Сребреници. Хрватска ће као пријатељска и сусједна земља увијек помагати Босну и Херцеговину у изградњи квалитетније будућности као земље три равноправна конститутивна народа, а особито на њезином путу према чланству у Еуропској унији. Уиме Владе Републике Хрватске и своје особно, изражавам дубоко поштовање обитељима жртава”, навео је Пленковић.