За добро функционирање Босне и Херцеговине битно је да се сви конститутивни народи и грађани осјећају добро, изјавио је данас у Бриселу хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је по доласку на самит ЕУ коментирао настојања Еуропске пучке странке и ХДЗ-а да се у резолуцији о напретку Босне и Херцеговине спомене конститутивност трију народа у БиХ. Тај амандман није добио већинску потпору заступника Еуропског парламента, јавља Хина.

“За хармонично функционирање Босне и Херцеговине добро је да се сва три конститутивна народа и други грађани добро осјећају. То је идеја коју сматрамо добром, није добро прегласавање и није добар инжењеринг. Штогод писало у тој резолуцији, било би добро да се спомену конститутивни народи јер мислим да је то позитивно. То неће промијенити чињеницу да у БиХ постоје три конститутивна народа. Оно што је важно јест да се постигне консензус око изборне реформе која ће омогућити легитимну заступљеност сва три народа у институцијама и боље функционирање”, рекао је Пленковић.

Он је навео како је разговарао и с аутором извијешћа о БиХ Паулом Рангелом, португалским заступником из редова ЕПП-а.

Како је рекао, од Рангела је дознао да ЕПП подржава приједлог да се у резолуцију убаци референца о конститутивним народима, али да се томе противе либерали, зелени и да се чини да и социјалисти нису склони томе.

“Можемо рећи да су ЕПП и ХДЗ били за, а остале политичке скупине су биле против”, рекао је Пленковић.

Премијер Хрватске додаје да у резолуцији у цјелини има више позитивних ствари.

Дejтонски мировни споразум се спомиње више пута, спомињу се пресуде Еуропског суда за људска права и пресуде Уставног суда БиХ. Такођер се поздравља договор челника ХДЗ БиХ и СДА Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, који је омогућио да се у Мостару након 12 година одрже избори, навео је Пленковић.

Он је истакнуо да политичке институције у БиХ, политичке странке, требају саме постићи договор о реформи изборног сустава.