АстраЗенеца ће испоручити свега трећину обећаног цјепива Еуропској унији што ће Хрватска настојати надокнадити додатним дозама Пфизерова цјепива и до краја љета изједначити се по процијепљености с већином чланица Еуропске уније, изјавио је у сриједу премијер Андреј Пленковић.

“Покушавамо од стране Пфизера надомјестити тај износ цјепива који је Хрватској требала доставити АстраЗенеца у прва два квартала. Ако се то успије у адекватним количинама, онда ћемо то компензирати и бити изнивелирани с већином чланица Уније прије љета. То је циљ”, поручио је Пленковић на конференцији за новинаре.

Одлучно је демантирао и назвао “дезинформацијом и спином” данашњу изјаву предсједника Зорана Милановића да је наручивање цјепива од АстраЗенеце “одрађено јако лоше и преко везе”.

Објаснио је како нитко није могао предвидјети да ће АстраЗенеца имати проблеме у производном процесу и испоруци цјепива. У тренутку када је Хрватска наручивала њихово цјепиво крајем љета прошле година та је компанија, каже, била прва по истраживањима и прва с којом је Еуропска комисија кренула у разговоре о наруџби.

“Од њих смо зато наручили и највише доза јер смо хтјели најбрже добити цјепиво”, рекао је Пленковић.

“Количина нарученог цјепива од појединих произвођача била је процјена стручних служби Хрватског завода за јавно здравство и Министарства здравства. Ако имамо 2,7 милијуна наручених доза од АстраЗенеце, треба још милијун доза Пфизера, милијун доза Модерне, милијун Јохнсон&Јохнсон… Након тога повећавамо наруџбу од Пфизера још неколико пута да бисмо сада дошли с Пфизером на 2,7 милијуна доза и тражимо још. То значи да настојимо ријешити проблем”, поручио је.

Одговорио је и да је “теоретски точно” да бисмо данас имали бољу процијепљеност да смо наручили више доза Пфизеровог цјепива, али и да проблеме с АстраЗенецом нитко није мога предвидјети.