Премијер Андреј Пленковић рекао је у сриједу везано за антикорупцијску акцију Ускока и полиције да не може коментирати појединачне случајеве ухићења у Загребу нити је упознат с њима, додавши како они показују да је борба против корупције у времену ове Владе стална и континуирана.

“У времену наше Владе борба против корупције је стална. Манифестира се тако да полиција, Државно одвјетништво и УСКОК раде свој посао самостално, тајно, непристрано и када се тако ради онда је сигурно да ћемо наставити с искорјењивањем корупције”, изјавио је Пленковић на упите новинара у Вучевици, везано за данашњу акцију Ускока и полиције, у којој је због сумње на корупцију приведено неколико дјелатника градске управе, равнатељ ХРТ-а Казимир Бачић и бивши већински власник Творнице електричних жаруља Милан Лончарић.

“Не могу коментирати појединости конкретног случаја, знам о томе колико и ви. Видјет ћемо када ће УСКОК обавијестити јавност о конкретном предмету”, додао је.

Предсједник Владе Пленковић судјеловао је у Вучевици на обиљежавању почетка радова наставног средишта за оспособљавање оперативних снага сустава ватрогаства у оквиру пројекта ФИРЕСПИЛЛ.

У изјави новинарима додао је како смо у фази проласка кроз највећу здравствену, финанцијско-економску кризу у задњих 100 година, а Влада је, истакнуо је Пленковић, својом политиком успјела избјећи социјалне ломове.

Да није било тога, питање је колико би радних мјеста било изгубљено, колико би трговачких друштава отишло у стечај. Из фазе очувања господарства идемо у фазу покретања и очувања отпорности, рекао је.

Пленковић је подсјетио да Хрватска има на располагању 25 милијарди еура из Еуропске уније, истакнувши да је то највећи износ по удјелу у БДП-у међу земљама ЕУ, и да Хрватска има инструменте и полуге за развој.

“Премостили смо кризу, очували радна мјеста, усвојили стратешке документе, пројекти су ту, новци су ту, политичка воља и стабилност су ту. Бит ћемо даље конструктивни за наше грађане, видјет ћемо хоће ли бити други актери”, нагласио је.

Премијер Пленковић рекао је и да су испуњени сви технички критерији за стратешки циљ чланства Хрватске у Сцхенгенском простору. Такођер, казао је да је сутра састанак Вијећа за еуро, а Хрватска испуњава све што је зацртала за увођење еура.

Одлуком Владе осигурат ћемо вањску сигурност, националну сигурност набавом вишенамјенских борбених авиона и на тај начин имати улогу у сигурности цијеле регије. Очекујем да догодине иза нас буде отварање Пељешког моста с приступним цестама, рекао је Пленковић.

Осврћући се на стање око пандемије, Пленковић је казао да Хрватска у овом тренутку има 970 тисућа доза цјепива.

То говори да је Влада набавила цјепиво. Позвали смо све да се цијепе, дошли смо до изнад 44 посто, рекао је.

Подсјетио је како је постојао план да се до краја липња досегне удио од 55 посто цијепљених хрватских грађана, додавши да би због низа посљедица минимум доприноса сваког од нас био да се цијепи.