Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да је предсједник Републике Зоран Милановић својим објавама на друштвеним мрежама ”изашао изван оквира нормалног понашања предсједника” устврдивши да је његов говор мржње ”практички нацртао мету на заступнику Милораду Пуповцу”.

Милановић је јучер написао на свом Фејсебуку како ће Пленковић положити рачуне прије него што ”побјегне у Брисел”, на што је премијер одговорио како предсједник наставља са салвом увреда.

”Ово су чак пријетње, оптужбе за политичку корупцију, за разбојништво, злочиначку организацију. Још једном ћу рећи, он је изашао у цијелости из оквира нормалног понашања предсједника”, рекао је Пленковић на конференцији за новинаре приликом посјета Осјечко-барањској жупанији. 

То није стил нити безобразлук како то банализира предсједник СДП-а Пеђа Грбин, каже Пленковић који сматра да је Милановић кренуо у то јер је тешко правно и политички поражен у кривој процедури коју је ничим изазван започео предлагањем предсједнице Врховног суда. 

Гласноговорника предсједника РХ Николу Јелића назвао је усплахиреним и упозорио да напада новинаре Хине. Наиме, Јелић је на Твитеру јавно прозвао новинарку Хине Сандру Бартоловић због њезиних оштрих приватних коментара на Милановићево понашање, а устврдио је и како је Пленковић свима који не мисле као он поручио да су ”талог друштвених мрежа”.

Милановићеве објаве су ”талог друштвених мрежа”

”Застрашујуће и фрапантно, ја ћу сад појаснити за његовог усплахиреног гласноговорника, који напада новинаре Хине, када сам рекао ’талог друштвених мрежа’, јер видим да ни он и јатаци из Моста не разумију што то значи, за мене је то мржња која се развија и штети, трује друштво”, рекао је Пленковић.

”Милановићеве објаве су талог друштвених мрежа. Оно што он пише је говор мржње и бит ћу сасвим експлицитан – он је практички нацртао мету на заступника Пуповца и то је јутрос Пуповац у радијској емисији и потврдио”, нагласио је премијер.

Поновно је прозвао СДП и његова кандидата за загребачког градоначелника Јошка Клисовића те предстојника Уреда предсједника Орсата Миљенића да се не скривају него да кажу слажу ли се са Милановићевим ”цртањем мете на предсједнику СДСС-а”. 

”Мислимо ли се сви скупа пробудити од овога што он ради или ћемо рећи ’ето он је такав’. Не може то тако. Може он лупати штогод хоће, али наићи ће на оштре одговоре свих нас који имамо здрав разум”, казао је Пленковић. 

Упитан говори ли о говору мржње у правном смислу, Пленковић је одговорио потврдно. ”Што је ово, на што ово личи? Требамо то освијестити. Мало смо превише постали толерантни”, оцијенио је те позвао новинаре и уреднике да ”гледају тко што говори и пише и јасно дефинирају тко је тко”.