Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас како, према до сада расположивим информацијама, напад који се догодио у понедјељак на Тргу светог Марка у Загребу има и елементе терористичког акта.

Након напада на зграду Хрватске владе, при чему је рањен полицајац који је осигуравао улаз у зграду и након самоубојства починитеља, полиција и Државно одвјетништво утврђују све околности овога злочина, навео је хрватски премијер.

“Оно што требамо отворити као тему су мотиви и разлози за овај чин који, по информацијама којима за сада располажемо, има елементе терористичког акта”, казао је Пленковић.

Напад на Марковом тргу на којем су зграде Владе, Сабора и Уставног суда Хрватске, извео је у понедјељак 22-годишњак, који је хицима из ватреног оружја ранио полицајца који је осигуравао зграду Владе Хрватске. Починитељ је недуго након напада извршио самоубојство.

“Рањени полицајац Оскар Фиури је збринут у Виноградској болници, његово стање је добро и он се опоравља”, казао је Пленковић, који је јучер у пратњи министра унутарњих послова Давора Божиновића и равнатеља полиције Николе Милине посјетио рањеног полицајца.

Од понедјељка су појачане мјере сигурности на Марковом тргу, које су привременог карактера, а сви даљњи модалитети заштите мијењат ће се са сигурносним процјенама, најавио је премијер Хрватске.

“При провођењу тих мјера водит ћемо се досадашњом традицијом, а то је култура отворености, приступачности, доступности свакога од нас особно, али и хрватских институција, али водит ћемо рачуна и о сигурности”, поручио је Пленковић.

Он је навео како нова организација неће утјецати на представнике медија да и даље извјештавају о свим активностима и раду Владе Хрватске те да имају приступ појединим члановима владе.