Хрватски премијер Андреј Пленковић данас је у парламенту одбио иницијативу опозиције за изгласавање неповјерења министру здравља Вилију Берошу.

Пленковић је истакао да је пандемија у посљедњих 15 мјесеци највећа глобална криза, која је утицала на све аспекте живота – од здравља грађана, преко друштвеног живота, БДП-а, радних мјеста.

Он је навео да су се потписници ове иницијативе мјесецима бавили уставним и правним основама рада Штаба цивилне заштите.

“Прво сте спорили правни основ, онда су неки говорили да је ковид каријес или грип, онда су кренуле иницијативе слика из болница, има ли довољно заштитне опреме… Касније, наравно, иницијативе о раду Штаба”, рекао је Пленковић.

Покретање поступка за опозив министра подржали су сви опозициони клубови осим Хрватских суверениста, који су најавили да ће ипак гласати за опозив Бероша.

Посланик ХДЗ-а Жељко Реинер приједлог за изгласавање неповјерења министру здравља назвао је политикантством.

“Недостаје само оптужба да је Берош лично заразио шишмише у Вухану вирусом корона”, сматра Реинер.

Опозиција оптужује Бероша за непоштовање одлуке Уставног суда, који је Сабору наредио доношење новог закона о абортусу.

Осим тога, посланици Моста истичу да је Берош, између осталог, одговоран за тоталну неорганизованост система за наручивање вакцинације, те да није санкционисао ниједну имунизацију политичара преко реда.