Предсједник Владе Андреј Пленковић осврнуо се у четвртак на епидемиолошке мјере које се могу учекивати уочи Ускрса.

“Стратегија наше борбе против Цовида је да нема потпуног затварања, Хрватска никад није имала комплетно затварање нити полицијски сат. Настојали смо одржати живот, школу, господарство, кина, казалишта, све да живот буде што ближе ономе на што смо научили до вељаче прошле године. Нажалост, епидемија имас своју динамику и нове сојеве. Прије око четири тједна смо били у јако доброј ситуацији. Повећани број заражених и хоспитализираних упућују на опрез”, казао је Пленковић и позвао грађане на особну одговорност.

“Сутра морамо послати поруке жупанијским стожерима. Ако је десет пута већи број заражених у једној жупанији у односу на другу, онда тамо треба подузимати мјере које су примјерене да се та динамика заразе смањи и да се та жаришта локализирају. Није нитко говорио о пропусницама за Ускрс, нема никаквих пропусница, то није опција”, проучио је премијер.

Што се тиче цијепљења АстраЗенецом, Пленковић је рекао да се чека одлука ЕМА-е.

“Напор је да се цијепи цијели свијет”.

Премијер је рекао да је Хрватска досад наручила више Пфизера од АстраЗенеце, али да се не зна каква ће бити дистрибуција.

“Настојимо добити поуздане информације како бисмо могли процијепити 70 посто популације што прије”, рекао је Пленковић.

“Што се мене тиче, ја ћу се цијепити АстраЗенецом, никакав проблем ја с тим немам. Чекамо мишљење струке, то не смије бити ствар политичког волунтаризма или екпериментирања са здрављем грађана”, додао је.