Хрватски премијер Андреј Пленковић у петак је рекао да је наводни нон-папер словенског премијера Јанеза Јанше о БиХ видио на једном словенском порталу, али да га хрватска страна није добила, ни формално нити неформално.

Словенски портал “Нецензурирано” објавио је садржај тзв. нон-папера без заглавља и потписа и писаног на енглескоме, а пренијели су га и многи други медији у Словенији, уз ограду да га нису потврдили ни Еуропско вијеће нити Еуропска комисија те да је постојање тзв. Јаншина нон-папера још раније демантирао сам предсједник словенске владе.

Ради се, тврди портал, о неслужбеном дипломатском документу о комадању БиХ, прикључењу Републике Српске Србији и уједињењу Косова с Албанијом и има наслов “Западни Балкан – пут напријед”.

“Видио сам га зато што је објављен на једном словенском порталу па сам прочитао”, казао је премијер Пленковић у Пули на упит новинара.

Пленковић је притом додао да “нити један сегмент сустава, барем колико сам се ја информирао, тај документ није ни од кога добио, било формално или неформално”.

Словенски премијер Јанез Јанша у уторак је, демантирајући да је аутор и пошиљатељ наводног неслужбеног дипломатског документа о успостави нових граница по етничким линијама како би се у регији “довршио поступак дисолуције СФРЈ”, навео да је циљ “опскурних портала” супротан ономе што за стабилизацију регије, у вријеме словенског предсједања Вијећем ЕУ-а, намјерава подузети његова влада.

Портал такођер наводи да је и овај нон-папер “још један написан по мјери српских и хрватских националистичких кругова који се већ три десетљећа заузимају за комадање БиХ”.

Хрватска је крајем ожујка поднијела нон-папер о БиХ тијелима ЕУ као основу за нову расправу о стању у БиХ описавши тај документ као додатни потицај за проведбу нужних реформи.

Тај неслужбени документ истиче да би ЕУ требала бити јаче ангажирана у БиХ како би јој помогла у одлучнијој проведби реформа из препорука Еуропске комисије које су предувјет да би добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

Шеф Делегације Еуропске уније у БиХ Јоханн Саттлер поздравио је хрватски нон-папер.

Саттлер је казао да су и промјене изборног закона и проведба свих 14 препорука Еуропске комисије подједнако важни те на свему томе треба суставно радити јер сљедећа година доноси велику прилику за БиХ коју та земља мора искористити.

Шеф дипломације Гордан Грлић Радман је казао да је хрватски нон-папер добро прихваћен међу министрима вањских послова чланица ЕУ и послужит ће тијеком планиране расправе о стању у БиХ која се очекује на наредном састанку шефова дипломација еуропских држава.