Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је порука Владе Хрватске да је на институцијама и политичким странкама у Босни и Херцеговини да се договарају о функционирању институција, о законима, посебно Изборном закону, али да није добро да се дешавају ситуације да један конститутивни народ бира другом конститутивном народу, на примјер, члана Предсједништва.

Пленковић се на сједници Владе Хрватске осврнуо на кључна догађања од прошлог тједна, међу осталим, на састанак са високим страначким и државним дужносницима БиХ – замјеником предсједатеља Дома народа БиХ и предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем и са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, које је примио десетак дана након самосталне радне посјете члана Предсједништва БиХ Милорада Додика хрватском предједнику Зорану Милановићу и влади.

“Порука Владе Хрватске је да је најприје на институцијама и странкама БиХ да се договарају о функционирању институција БиХ, о законима које доносе, прије свега, мислим на Изборни закон. Наш је став јасан, није добро да се према постојећим прописима догађају ситуације у којем један конститутивни народ, односно његови чланови, бирају другом конститутивном народу, на примјер, члана Предсједништва”, казао је Пленковић.

Пленковић је нагласио како је став Владе Хрватске да наведено не придоноси повјерењу и добром функционирању, те како ће и надаље инзистирати на тој политици.

“Босна и Херцеговина је нама сусједна и пријатељска земља, наставит ћемо рјешавати сва отворена питања, повећавати трговинску размјену и помагати БиХ на еуропском и реформском путу”, закључио је Пленковић.