Премијер Републике Хрватске Андреј Пленковић оцијенио је да је Жупанијски суд у Осијеку требао изрећи мјеру опреза бившем тренеру Динама Зорану Мамићу који је након правомоћне пресуде отишао у Босну и Херцеговину и поднио захтјев за одслужење казне у тој држави.

”Мислим да је Министарство правосуђа било врло јасно о изрицању мјера опреза за поједине осуђенике. Надлежни првоступањски суд је могао и требао изрећи мјеру опреза с обзиром на околности случаја”, казао је Пленковић у Ријеци.

”Ако наше правосуђе сматра да на било који начин та могућност која им је на располагању није довољна или није довољно јасна и да је треба додатно дорадити, мислим да то треба сигнализирати. Они су ти који у пракси могу констатирати користе ли се или не одређене могућности”, додао је.

Пленковић је рекао да су процесни закони битни и осјетљиви те да се мора гледати и опћи интерес и права окривљеника. ’”По мени, овакве ситуације се не би смјеле догађати”, оцијенио је хрватски премијер.

Пленковић је коментирао и треба ли мијењати споразум с Босном и Херцеговином због оваквих ситуација.

”Можемо ми мијењати и споразум, али мене више занима сама пракса за коју морам рећи да нема никакве везе с владом. Кад гледате индикаторе неовисности правосуђа, изборе судаца, њихове плаће, положај – ми смо ту направили максимално. Ово је ствар проведбе и конкретних појединих случајева који се морају третирати на начин да се овакве ситуације спријече”, закључио је Пленковић, преноси Хина.