Обиљежавајући 76. обљетницу Крижног пута, предсједник хрватске Владе Андреј Пленковић положио је у петак вијенац и запалио свијећу пред заједничком гробницом покрај Спомен-цркве Муке Исусове у Мацљу, поручивши да је осуда злочина и пијетет према жртвама једини пут к зацјељивању рана из прошлости.

“Побједа над фашизмом, који је и у Хрватској нанио много зла, била је кључна за успоставу демократских поредака у Еуропи, но понајприје у њеном западном дијелу. И премда је захваљујући свом антифашистичком покрету и отпору нацизму Хрватска из Другог свјетског рата изишла као побједница, требала је чекати готово пола стољећа до слома комунизма и успоставе демокрације, да би остварила своју пуну слободу”, рекао је Пленковић.

Нажалост, додао је, страшни и масовни поратни злочини комунистичког режима такођер су болно и трауматично раздобље хрватске повијести.

“Стога се данас с пијететом присјећамо тисућа људи, цивила и разоружаних војника, који су у колонама смрти убијани без суда и затрпани без гроба, од Блајбурга преко Тезна и дуж Крижног пута”, рекао је Пленковић те додао како повијест не можемо мијењати, али да из ње треба извући поуке за будућност.

“То почиње с јасном осудом сваког тоталитарног режима и свих њихових злочина те дужним споменом сваке недужне људске жртве. То је једини пут к зацјељивању рана из прошлости и погубних подјела, за што се Влада устрајно залаже, поручио је премијер Пленковић и истакнуо како без тога нема националног јединства ни неоптерећене будућности какву Хрватска заслужује три четврт стољећа након краја Другог свјетског рата. Стога је наша трајна задаћа да његујући културу сјећања и с данашње повијесне дистанце развијамо друштво утемељено на демократским вриједностима у којему толеранција и међусобно поштовање могу само оснажити нашу искрену љубав за домовину”, рекаоје хрватски премијер.

То је, нагласио је, посебно важно ради наших младих генерација који ће тек на поукама из прошлости и на вриједностима Домовинског рата моћи градити истинско домољубље и још бољу Хрватску.