У уводном дијелу сједнице Хрватске владе којом премијер Андреј Пленковић предсједава путем видео везе, из изолације, с обзиром на то да је позитиван на коронавирус, главна тема била је борба против пандемије при чему ја најавио како ће цјепиво, чим буде доступно, за хрватске грађане бити и бесплатно.

Премијер Андреј Пленковић казао је како је уочи сједнице Хрватске владе судјеловао на видео сједници Еуропског вијећа (ЕВ), на којој је главна тема била заједничка борба против COVID-19 у предстојећем зимском раздобљу те одобрење и дистрибуција цјепива међу државама чланицама Еуропске уније. На сједници ЕВ-а је истакнуто како је важно да цјепиво буде дистрибуирано правично, истовремено те размјерно с потребама појединих држава чланица.

„Пандемија коронавируса не јењава, у задњих пет тједана број заражених повећао се за 40 посто у свијету, с 45 милијуна на 64 милијуна људи. Истовремено, број заражених у Еуропи се у пет тједана удвостручио, са шест на 12 милијуна, у Хрватској се утростручио, са 43.000 на 131.000 људи. Слично повећање биљеже Словенија, Аустрија, Мађарска и Србија, говорећи о земљама у окружењу”, казао је Пленковић.

Истакнуо је како Хрватска данас биљежи нови рекорд од 4.534 заражених, што је тједно повећање од 9 посто и што повлачи за собом додатно оптерећење на хрватски здравствени сустав. Пленковић је поручио како ће измјена Закона о заштити пучанства од заразних болести, који ће се ускоро наћи на гласању у Хрватском сабору, односно увођење казни за непридржавање епидемиолошких мјера, ипак дјеловати превенирајуће на један дио пучанства.

Еуропска агенција за лијекове најавила је како ће до краја године одлучити о одобрењу Фајзерова цјепива до краја године, казао је хрватски премијер, те како ће се Хрватска као чланица ЕУ-а наћи у процесу дистрибуције цјепива. Очекује се првих 125.000 доза, а цјепиво ће се давати у двије дозе како би се стекао имунитет. Одредит ће се приоритетне, најугроженије скупине: здравствено особље, радници у домовима за старије, особе старије животне доби и кронични болесници, поручио је хрватски премијер.

„Цјепива ће бити бесплатна, то је у традицији хрватског јавног здравства”, закључио је премијер Пленковић.

У посљедња 24 сата забиљежена су 4.534 нова случаја заразе вирусом SARS-CoV-2 те 48 преминулих од COVID-19.