Регионална плесна платформа Балкан Данце Пројецт (БДП) у суботу, 8. маја у сарајевском Дому младих ће извести представу “Сви марш на плес”, са циљем да се симболично обиљежи хисторијско мјесто гдје су свирале све најзначајније екс-ју рок групе.

Гости емисије Јутро за све БХТ1 били су извршни продуцент БДП за БиХ Наташа Хајдаревић и глумац Емир Фејзић, који су најавили овај јединствени плесни спектакл, инспирисан музиком чувеног сарајевског рок састава Бијело дугме.

На познате хитове Бијелог дугмета македонски кореограф са међународном каријером Игор Киров створио је динамичну плесну представу чија је радња оквирно смјештена у замишљену омладинску радну бригаду током љетне радне акције у првој половини 80-тих година прошлог вијека.

Нјихова енергија и преданост модерном балету, уз музику Горана Бреговића и маштовиту кореографију, гарант су свјежег и иновативног театарског искуства.

Драматургију представе чини Горан Головко, позоришни редитељ, дугогодишњи интендант ХНК Сплит и доцент на одјелу глуме на Умјетничкој академији у Сплиту. Кореографију потписује најистакнутији македонски кореограф Игор Киров, дугогодишњи директор Сплитског балета и добитник више међународних награда у области кореографије.

У представи учествује босанскохерцеговачки глумац Емир Фејзић, а поред њега наступају и професионални плесачи из БиХ (Зулејха Кечо, Бранко Митровић, Теодора Радивојевић, Ана Кузмановић), Србије (Лука Живковић, Јакша Филиповац), Хрватске (Енди Шретер) те Словеније (Мојца Мајцен).

Балкан Данце Пројецт је међународна плесна платформа која окупља младе, успјешне и перспективне кореографе, плесаче и ствараоце из Словеније, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније. Они кроз индивидуалне приче истражују заједничко искуство живљења на простору Балкана. Свако од њих се кроз своју уникатну естетику дотиче индивидуалних и универзалних тема које се тичу свих нас. Јача плесну сцену региона како би се поновно спојила и повезала, те креирала платформу за размјену идеја кореографа, плесача, музичара, костимографа и визуелних умјетника.