Цијене нафте порасле су на међународним тржиштима према 65 УСД, због побољшаних процјена потражње, те тако потиснуле у други план забринутост због повећаног новозаражених коронавирусом.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 1,01 УСД у односу на претходно затварање на 64,68 УСД. У Нјујорку се барелом трговало по 88 центи вишој цијени од 61,06 УСД, преноси Хина.

“Главни покретач цијена био је мјесечни извјештај Међународне агенције за енергију (ИЕА), која предвиђа значајан раст глобалне потражње за нафтом у другој половини године”, рекао је Тамас Варга.

То, како је навео, значи да ће порасти и потражња за нафтом чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и да ће се смањити залихе широм свијета и у чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

ИЕА процјењује да ће се глобална потражња изједначити с понудом у другој половини године и да ће произвођачи можда морати на тржиште да пласирају додатна два милиона барела нафте дневно како би је подмирили.

ОПЕК је подигао процјену раста глобалне потражње, за 70 хиљада барела дневно и сада очекује да ће ове године расти за 5,95 милиона барела дневно.

Узлазни тренд цијена подржавају и назнаке снажног економског опоравка у Кини и Сједињеним Америчким Државама (САД), а кочи га обустава вакцинисања у бројним земљама и велики скок броја заражених у Индији и Бразилу.

Благу подршку цијенама пружао је претходних дана и слабији долар, а аналитичари банке ИНГ издвајају и појачану иранску активност обогаћивања урана, која по њима упућује на закључак да се САД вјероватно неће тако скоро вратити у ирански нуклеарни споразум ни укинути санкције Ирану.

Аналитичари очекују и нове податке о америчким залихама. Извори наводе да су подаци Америчког института за нафту (АПИ) показали пад залиха сирове нафте у прошлој седмици за 3,6 милиона барела, снажнији него што се очекивало.

ОПЕК је на својој интернет страници објавио да је цијена барела референтне корпе нафте његових чланица у уторак износила 61,87 УСД, што значи да се је порасла 41 цент у односу на претходни трговински дан.