Протекао је мјесец дана откако је ИОМ напустио камп Липа и откако је у том кампу букнуо пожар. Слике миграната који су боравили под отвореним небом у нехуманим условима су обишле цијели свијет. Ситуација je другачија с обзиром на то да је Липа шаторско насеље у којем мигранти имају боље услове за боравак.

Гријачи, санитарни чворови и питка вода – за мигранте који су на Липи неколико седмица боравили без било каквих услова за живот сада много значе.

Мигрант из Непала

Пуно је боље, ту су заштитари и полиција, организација је добра. Добијемо скоро све оно што тражимо. Оно најбитније је да нам није хладно и да је у овим шаторима јако вруће

А док је једнима јако добро, други кажу како и даље стање није задовољавајуће, и да је потребно пуно тога како би се могло нормално живјети у овом шаторском насељу. Иако доктори из бихаћког Дома здравља долазе на Липу, мигранти кажу како им здравствена заштита није довољно добра.

Мигрант из Кашмира

Наравно да је стање пуно боље него раније али опет није толико добро. Ми у овом шатору већ неколико дана спавамо на поду, три пријатеља су јако болесна а немамо конкретну здравствену заштиту.

За исхрану миграната који бораве у Липи задужени су кантонални и градски Црвени криж. Иако је ситуација на овом локалитету знатно побољшана, предсједник Друштва Црвеног крижа БиХ Хусеин Кличић сматра да је потребно што прије почети са изградњом новог мигрантског кампа, а између осталог, требају се успоставити тушеви и помоћни тријажни објекти.

ХУСЕИН КЛИЧИЋ, предсједник Друштва Црвеног крижа БиХ

Црвени криж заједно са Министарством сигурности ради на опслуживању три редовна оброка – подјела обуће, одјеће и пружа прву помоћ.

С друге стране, у Служби за послове са странцима кажу како се свакодневно ради на побољшавању услова у Липи. Истовремено трају и радови на демонтирању остатака запаљеног кампа, с циљем како би се изградио центар за дуготрајан боравак.

МИРСАД БУЗАР, замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ

Кренут ћемо и са издавањем ИД картица мигрантима који се налазе тамо на том подручју како би се могла успоставити што боља и ефикаснија контрола самог уласка и изласка из привременог шаторског насеља и једне потпуније контроле кретања странаца на том подручју.

На Липи тренутно борави скоро хиљаду миграната који су смјештени у 30 шатора. Међутим, иако су ублажили хуманитарну кризу, ови шатори су тек привремено рјешење док се не изгради камп за дуготрајан боравак.