До сада је у Босни и Херцеговини регистрирано више од 11 тусућа и 800 заражених коронавирусом. Повећан је и дневни број смртних исхода. О провођењу и учинковитости мјера, различите ставове имају здравствени дјелатници и инспектори на терену.

Треће погоршање епидемиолошког стања у нашој земљи доноси и повећан број смртних случајева на дневној основи. У протеклих тједан дана, забиљежено је и по 11 преминулих у једном дану од посљедица корона вируса.

“По мени је то алармантно из разлога што је за очекивати на овако велику биланцу новообољелих и одређену смртност, ако се приброји да је то негдје између 2-3%, то је енорман приљев и практично долазимо у ситуацију да ће болнички капацитети бити попуњени, односно у неким болничким центрима већ су сада добро попуњени ти капацитети”, каже проф. др. сц. Јурица Араповић са Клинике за инфективне болести СКБ Мостар.

“Ми смо разочарани понашањем одређеног дијела становника. И овај пут похваљујем већи дио становништва и одушевим се када дођем у објекат у град и видим да људи носе маске, држе дистанцу, професионални су итд”, истиче генерални директор УКЦ Републике Српске, проф. др. Владо Ђајић.

Недовољно поштивање мјера као ни провођење, сматрају лијечници, кључ је тренутачног стања с епидемијом.

“Здравствени радници су огорчени на инспекцијске органе да су преспавали пандемију, да ми имамо ситуацију викендом – они шетају градом на отвореном простору и виде да се у десетак кафића у Бањалуци је по 200-300 људи пјевају, избацују експресију, бактерије. Значи, они су огорчени. 80% тих који нама сада загорчавају посао и живот су сами заразили себе својом неодговорношћу”, каже Ђајић.

“Нажалост, морам се сложити с колегом из КЦ у Бањалуци. Умјесто синергије, практично, инспекција је у једној кроничној енергији, ја бих рекао, ових шест мјесеци активне пандемије у БиХ. На Федералном нивоу Кризни стожер доноси адекватне мјере, ја бих могао рећи, активно судјелујем у њима. Међутим, оно што можемо казати да је фидбек са периферије, поглавито надзора од МУП-а, од надлежне Инспекције поражавајући”, наглашава Араповић.

С друге пак стране, Инспекторати како на Федералној тако и на разини Републике Српске поручују како раде пуним капацитетима. У Федерацији, у свим инспекцијским органима, има 60 док у Републици Српској мјере провјерава 245 инспектора.

“Имајући у виду обавезе које тренутно има, сматрамо да Ђајић нема времена да се информише о мјерама које предузимају инспекцијски органи. С обзиром на то да Инспекторат не комуницира на основу паушалних оцјена, већ чињеница, постоје конкретни подаци о нашем раду у протеклом периоду. У протекла два мјесеца извршено је више од 8.000 инспекцијских контрола у којима су изречене казне од 94.000 КМ. Готово све изречене мјере односе се на угоститељске објекте”, кажу из Инспектората Републике Српске.

“Највећи број мјера односи се на неношење маски, неодржавање прописане физичке дистанце, непостојање дезинфекционих средстава и дезо-баријера, непровођење обавезних мјера дезинфекције а најраспрострањенија кршења прописаних мјера уочена су у трговинама и у угоститељским објектима”, поручују из Федералне управе за инспекцијске послове.

Јавна, политичка те велика обитељска окупљања погоршала су епидемиолошку ситуацију у земљи, поручују лијечници. На спрјечавању таквих окупљања требало би порадити уз, толико пута поновљено, ношење маски и држање дистанце. О пооштравању мјера, за сада се не говри.

“‘Не мислим да би требале бити пооштрене. Биле су пооштрене на почетку кад нас је изненадила епидемија. Сада су ваљда ови што требају да буду одговорни требали бити спремни до сад након по’ године ове пандемије. Ево сада видите да је читаво вријеме, ових пола године притисак на нама. Ја се држим растојања колико могу, гледам да испоштујем тај вирус али не може читав терет бити на грађанима’;

‘Наравно да се свак треба придржавати прописаних мјера. Не знам колико ће се људи придржавати, ипак је свима доста оних затворених простора и не излажења из куће’;

‘Ја сам из Низоземске и тамо ми не носимо маске. Држимо растојање од метар и пол и то је више него довољно јер сви који носе маске, нос није покривен а додирују се рукама'”, кажу грађани.

Самоизолација је у овом тренутку најбоља мјера у борби против коронавируса, поручују епидемиолози те додају да је проблем што се не проводи у потпуности будући да нема довољно инспекцијског надзора.