У Јајцу ће данас бити отворена изложба “Босански језик”, поводом Међународног дана матерњег језика који се у свијету обиљежава 21. фебруара.

Вишестољетна традиција босанског језика заједно са босанском државношћу бит ће на изложби представљена кроз богате илустрације из Архива БиХ и Хисторијског архива Сарајево.

Организатор изложбе Центар за дијаспору „Мрежа“ на овај начин жели истаћи миленијски континуитет босанског језика.”

“Изложба доноси информације на кога се односи име босански језик, затим информације о пет говорних типова босанског језика, о писмима којим се користило у прошлости, о босанчици, аребици и првим рјечницима. Одговарамо на питање шта је особеност босанског језика, бавимо се улогом фрањеваца који су се осјећали Бошњацима и свој матерњи језик именовали босанским. У Архиву БиХ нашли смо богату грађу која се тиче преломне 1907. године када је Земаљска влада укинула босански језик и замијенила га српско-хрватским, а на великом броју паноа износимо шта су о босанском језику говорили књижевни великани попут Мака Диздара, Скендера Куленовића, Мирослава Крлеже, Исидоре Секулић, Алије Исаковића… Истичемо да се на великом броју паноа види жива активност у чувању босанског језика у савремености у оквиру неовисних лингвистичких истраживања, као и развоја боснистике у и изван БиХ”, каже предсједник Центра за дијаспору ‘Мрежа’ Адис Тановић.

Наглашава како босански језик већ годинама наилази на бројна оспоравања.

“Оспоравањем права једном народу да свој матерњи језик именује онако како осјећа дијелом властитога културалног и лингвистичког идентитета, жели се оспорити постојање државе с чијих врела постојања тај народ црпи легитимитет властитога битисања”, каже Тановић.

Након Јајца изложба ће бити постављена у Травнику од 26. фебруара до 11. марта.

Центар за дијаспору ‘Мрежа’ основан је концем прошле године, с циљем увезивања дијаспоре са домовином. Нуди конкретне пројекте у намјери да активистички потенцијал и у домовини и у дијаспори буде искориштен.

“Нажалост, било је пуно обећања која су изневјерена, а затим су услиједила и разочарења. Из тога је произашло да је све мање оних који су спремни повјеровати да је активистичка ‘Мрежа’ могућа. Ми, дакле, крећемо без пуно обећања, а говоримо искључиво о пројектима које смо осмислили на начин да крећу од локалних заједница у Босни и Херцеговини те се шире према дијаспори”. појашњава Тановић.

Један од пројеката који има изузетан значај за бх дијаспору је „Босански језик“.

Стога је први јавни догађај у организацији Центра за дијаспору “Мрежа” изложба “Босански језик”, која ће бити свечано отворена данас у 14 сати у Јајцу, поводом Дана матерњег језика, 21. фебруара и Дана Опћине Јајце, 22.фебруара.

Уз Дан Опћине Јајце долази значајно признање, америчког магазина Триллист који је уврстио Јајце на списак најљепших мањих градова на свијету наводећи да је једно од најочуванијих древних мјеста у БиХ.

Наводи се да је Јајце био главни град средњовјековне Босне те да се и данас може видјети древни замак на брду.

Триллист је путописни часопис који описује градове, пише о њиховим појединостима, занимљивостима…

Јајце је описано као град “који својом љепотом и необичношћу оставља путнике без даха”.