Генерални повјереник УН-ове агенције за палестинске избјеглице (УНРWА) Пхилиппе Лаззарини рекао је тијеком посјета Мадриду да је крвопролиће у Палестини испровоцирао Израел избацивањем палестинских обитељи из источног Јерузалема и забраном уласка у џамију вјерницима тијеком благдана Рамазана.

“Ово је била најављена криза, знали смо да ће избити ако се ништа не подузме. Тијеком посљедња два тједна у Схеиј Yарраху се пријетило избацивањем на десетке палестинских обитељи које ондје живе дуже од 70 година. Истовремено је тијеком благдана Рамазана био забрањен потпуни улазак вјерника у џамију Ал Аqса. То су били узроци устанка”, рекао је Лаззарини у петак у разговору за шпањолске новине Ел Паíс уочи састанка са шпањолском министрицом вањских послова.

УНРWА је основана прије 70 година како би помогла палестинским избјеглицама наком Накбе, односно “катастрофе” како Палестинци називају погром којег су доживјели након рата 1948. када су их Жидови протјерали с њихове земље приликом оснивања Израела. Та агенција Уједињених народа пружа услуге образовања и здравства за више од 5,6 милијуна палестинских избјеглица у Гази, Западној обали, Либанону и Јордану.

“Двије школе су нам оштећене а такођер и средишњи уреди у Гази. Међу погинулом дјецом је најмање осмеро које је похађало нашу школу”, рекао је Лаззарини након што је израелска војска у топничким и авионским нападима убила више од 30-еро дјеце од око 130 погинулих Палестинаца у појасу Газе овај тједан.

Израел тврди да напада упоришта палестинског покрета Хамас због испаљених ракета оданде, но порушио је цивилне објекте попут зграде с 13 катова, чија је снимка урушавања обишла свијет.

“Прошле ноћи су стотине особа на сјеверу Газе тражиле склониште у нашим школама. Припремамо простор за нове доласке. Складиштимо воду, храну и хигијенске потрепштине”, рекао је Лаззарини и додао да је ситуација тежа него 2014. године када је под израелским нападима 300.000 особа налазило спас у њиховим школама.

“Разлика је што се сада налазимо усред пандемије. Ако се наставе бомбардирања и буде додатних избјеглица бит ће тешко обуздати ширење заразе корона вирусом”, упозорио је. Појас Газе је мали простор у којем је натискано два милијуна становника, а из њега се не може изаћи нити ући јер је опкољен израелском војском.

“Тијеком обиласка избјегличких кампова осјећам очај, тјескобу и безнађе. Људи ондје осјећају како их је међународна заједница напустила. Виде да њихов проблем није на политичкој агенди. То је зато плодно тло за фрустрацију и немире”, рекао је Лаззарини.

Израел не прихваћа резолуције УН-а нити надлежност Међународног казненог суда за истраге и процесуирање ратних злочина. Милитантни покрет Хамас је испалио ракете на Израел након што су израелски полицајци озлиједили просвједнике у источном Јерузалему. Израелска војска жестоко и без престанка удара по појасу Газе те одбија примирје.

“Позвали смо на прекид сукоба, но тко може извршити притисак на Израел? Само Сједињене Државе. Већ дуже времена Еуропа није способна за то”, изјавио је у четвртак Јосеп Боррелл, високи повјереник за сигурносну и вањску политику ЕУ-а, напоменувши како је 27 држава ЕУ-а подијељено по том питању. Амерички предсједник Јое Биден је раније рекао како се “Израел има право бранити”.

Лаззарини се у петак у Мадриду састао са шпањолском министрицом вањских послова Аранцхом Гóнзалез Лаyа те затражио додатну хуманитарну помоћ јер су залихе и средства недовољни.

“Претпостављало се да ћемо ми као агенција постојати привремено но и након 70 година још смо ондје. Нитко не жели бити избјеглица, али ти људи су и даље управо то јер је заказала међународна заједница”, истакнуо је Лаззарини.

Америчка администрација под водством донедавног предсједника Доналда Трумпа срезала им је донације 2018. године. Тијеком 2020. године на располагању су имали око 320 милијуна еура, што је разина из 2013. године. Лаззарини је рекао како се унутар ЕУ проводи притисак на земље и институције да смање износ помоћи.

“Тијеком мултиплицираних криза какву сада пролазимо морамо пружати више средстава у односу на расположиве изворе па је пресудно да се врати износ помоћи какав је био у почетку”, упозорио је овај дипломат. Додао је како би Израел “могао и требао” учинити више да цјепиво против корона вируса дође до Палестинаца на окупираним подручјима.

“Уз оваква бомбардирања каква проводе у појасу Газе здравствене установе су пуне рањеника па не могу примати обољеле од корона вируса”, закључио је.