Премијер Аустралије Скот Морисон изјавио је да је фотографија аустралијског војника који држи нож под грлом авганистанског дјетета, која је објављена на званичном профилу кинеског Министарства спољних послова “намјештена” и “одвратна”, и да Канбера захтијева да буде уклоњена.

Морисон је осудио постављање наведене фотографије и нагласио да Канбера од Пекинга тражи извињење.

Он је истакао да је Канбера од “Твитера” затражила да уклони поруку коју је поставио портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан.

Аустралијски односи са Кином су погоршани од како је Канбера затражила међународну истрагу о поријеклу пандемије коронавируса.

Аустралија је саопштила да ће 13 припадника специјалних снага бити отпуштено након објављивања независног извјештаја о наводном незаконитом убијању цивила у Авганистану.

Лиђијан је на “Твитеру” раније написао да је Пекинг шокиран убиствима авганистанских цивила и затвореника које су вршили аустралијски војници и да осуђује сличне поступке, те да одговорни треба да буду изведени пред лице правде. На његовом профилу је објављена иста порука али сад без фотографије и војника.