Према подацима са мјерних станица, јутрос је погоршан квалитет зрака у већини градова Босне. Најзагађенији су Живинице и Зеница, гдје је Индекс квалитета зрака износио 172 и 166 и оцијењен је као нездрав.

Зрак је јутрос нездрав и у Лукавцу и Тузли, гдје је Индекс квалитета зрака износио 163 и 161, те у Илијашу гдје је Индекс квалитета 159.

Из Еко Акције упозоравају на могућу појаву појачаних симптома и интензитета болести код особа с болестима срца и дисајних органа, попут астме. Сви остали би могли почети осјећати негативан утјецај загађења на здравље. Сљедеће групе становништва требају смањити било какве вањске физичке активности: плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старије особе.

У Сарајеву je Индекс квалитета зрака у 7.00 сати износио 116 и нездрав је за осјетљиве групе становништва.

Обољели од болести органа за дисање и срца, затим стари, труднице и дјеца требали би смањити продужена или већа напрезања током боравка вани. Сви остали требали би ограничити продужена или већа напрезања током боравка вани.

Индекс квалитете зрака темељи се на мјерењу честица ( ПМ2.5 и ПМ10), озона (О3), душиковог диоксида (НО2), сумпорног диоксида (СО2) и емисије угљичног моноксида (ЦО).