Ирански хрвач Навид Афкари погубљен је данас због убиства припадника снага безбједности током антивладиних протеста 2018. године, јавили су државни медији.

Његов адвокат рекао је да никада није доказана кривица Афкарија. Адвокат је оптужио власти да његовом клијенту, прије егзекуције, нису дозволиле посљедњу посјету породице.

Афкари је погубљен након правне процедуре која је проведена на инсистирање родитеља и породице жртве, рекао је шеф правосуђа у јужној провинцији Фарс Казем Мусави, пренијели су државни медији.

Афкари је оптужен за убиство Хасана Туркмана, припадника обезбјеђења једне компаније и друга кривична дјела. Ирански Врховни суд одбио је крајем августа да преиспита случај.

Афкари, двадесетседмогодишњи рвач грчко-римским стилом, казао је раније да су га мучили у затвору како би изнудили лажно признање, рекли су његова породица и активисти.

Глобална унија која заступа 85.000 спортиста позвала је раније ове седмице да се Иран искључи из свјетског спорта ако погуби Афкарија.

Свјетска асоцијација спортиста објавила је да је Афкари постао мета власти након што је учествовао у протестима. Амерички предсједник Доналд Трамп такође је затражио милост за младог спортисту.

Међународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је да је погубљење Афкарија ”веома тужна вијест”.

”Дубоко је узнемиравајуће што молбе спортиста широм свијета и дјеловање Комитета иза сцене… нису постигли циљ”, стоји у реакцији МОК-а.