Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Милорада Котура (59) и Душана Ћулибрка (50), која их терети за ратни злочин против цивилног становништва у Босанској Крупи 1992. године.

Они се терете да су за вријеме рата, у својству припадника резервног састава полиције Босанска Крупа, у јулу 1992. године, лично и директно учествовали у одвођењу, а потом и убиству 44 цивила бошњачке и хрватске националности, који су били затворени у логору Омарска у општини Приједор.

Према оптужници, заробљеници су одведени ради размјене, да би потом били одвезени на локалитет јаме “Лисац”, на подручју мјеста Доњи Дубовик, гдје су убијени, а њихова тијела и посмртни остаци су пронађени и ексхумирани, те идентификовани 2000. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете да су почетком августа 1992. године, у мјесту Доњи Дубовик, како је наведено у оптужници, пресрели групу од седам цивила бошњачке националности и убили их, а тијела жртава су ексхумирана из јаме “Лисац”.

Тужилаштво ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 51 свједока и једног стручног вјештака, као и прилагањем 191 материјалног доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.