Тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против Едина Мехмедике (1968.) из Сарајева, Хариса Шпаге (1979.) из Мостара, Рифета Берковића (1989.) из Кладња и Асмира Мезетовића (1991.) из Тузле, који се терете за кривично дјело – неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе.

Оптужени се терете да су током децембра 2020. године и јануара 2021. године, дјелујући као организирана група, ради стицања протуправне имовинске користи, вршили превоз и посредовали ради извоза у промету веће количине оружја, дијелова оружја, минско експлозивних средства и војне опреме без дозволе прописане законима БиХ, а ради даљег транспорта и продаје купцима на илегалном тржишту у земљама западне Европе.

У оптужници се наводи да је првооптужени остварио контакт са особама из западне Европе и договорио промет оружја и војне опреме, те је према унапријед договореним улогама са другим члановима групе вршио купопродају оружја од познатих особа на подручју Тузланског, Зеничко-добојског и Сарајевског кантона.

Оптужени су у својим намјерама откривени и спријечени приликом контроле од полицијских службеника, те је приликом претреса пронађена и одузета већа количина оружја, муниције, ловачког наоружања и опреме, између осталог и ручни ракетни бацач РПГ-22, а који предмети и оружје су били намјењени за даљу препродају.

Четворица оптужених се налазе у притвору, а уз оптужницу је предложено и продужење мјере притвора.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопћено је из Тужилаштва БиХ.