Свјетски дан борбе против туберкулозе, који се данас обиљежава, прилика је за подизање свијести о поражавајућим посљедицама те болести на здравље, социјалну заштиту и економију.

Иако је ријеч о болести коју је могуће спријечити и излијечити, сваке године у свијету од туберкулозе оболи 10 милиона људи а 1,5 милиона умре, што је сврстава у сам врх инфективних “убица”.

Предсједница Црвеног крижа ТК Мерима Сарајлић навела је да су њихове активности због пандемије усмјерене на онлине промоцију материјала с циљем превенције и борбе против туберкулозе, обзиром да им је онемогућено да редовним активностима обиљеже тај датум.

Пандемије коронавируса је изазвала поремећаје у пружању основних услуга обољелим од туберкулозе, посебно погодивши неке од најсиромашнијих земаља у свијету које су иначе под највишим ризиком.

Дина Тановић из УКЦ Тузла истакла је да пацијенти који болују од туберкулозе нису занемарени, те да је за све који захтијевају хоспитализацију осигуран посебан објект.

Такођер, наводи да су имали и комбинацију КОВИД-а и туберкулозе, али да су то доста ријетки случајеви.

Према подацима Свјетске здравствене организације за 2020. годину у Босни и Херцеговини регистровано је 580 обољелих од туберкулозе, од тога 535 нових случајева. Плућна туберкулоза била је најчешћи облик туберкулозе, а највећи број обољелих од туберкулозе евидентиран је у старосној групи од 55 до 64 године.