Извори обновљиве енергије би морали ићи на аукције и потицат би се требала грађанска енергија која ће омогућити спашавање живота, ослобађање домаћинстава од убитачног угља и замјену пећи топлотним пумпама ради очувања живота људи, рекао је гостујући у емисији “БХТ1 уживо ” Анес Подић из Удружења “Еко Акција.”

Позитивна је одлука Владе ФБиХ да повуче с дневног реда сједнице измјену Закона о кориштењу обновљивих извора енергије који би омогућио наставак финансирања дијела власника малих хидроелектрана и након што прође 12 година, послије којих имају право на издашну гарантовану цијену. Та цијена је четири пута већа од цијене трошкова које они имају.

“Они издашне накнаде могу добијати до краја концесионог периода још бар 18 година, а како у нашој земљи ствари стоје то би могло потајати и 30 година, а такву прилику у БиХ још нико добио није. Страшна је штета коју су мини хидроелектранама направили”, додао је Подић.

Ко и како ће учествовати у стварању новог Закона о кориштењу обновљивих извора енергије?

Подић је истакнуо да је Енергетска заједница понудила правни оквир за нови Закон о кориштењу обновљивих извора енергије који се користи у земљама Европске уније.

“Неких 70 милиона еура се одвоји за потицаје обновљиве енергије, а око 170 милиона потицаја за бх. пољопривреду”, казао је Подић.

Према његовим ријечима, двије вјетроелектране у Херцеговини производе за 100 Гх више електричне енергије него све мале хидроелектране у Федерацији БиХ.

“Ријека Уна је на мети градитеља малих хидроелектрана и ова мјеста могу нестати ако им се заједнички не одупремо. Позивам свију да нам се придруже” , казао је Подић.