Међународна научна конференција “Геноцид над Бошњацима, Сребреница 1995 – 2020: узроци, размјере и посљедице“ бит ће одржана у понедјељак, 19. октобра у Вијећници. Планирано је да учествује 76 еминентних стручњака чији ће се радови наћи у зборнику из којег ће учити будуће генерације.

Тим поводом премијер Кантона Сарајево Марио Ненадић разговарао је данас са предсједником Научног одбора ове конференције академиком Мирком Пејановићем и ректором Универзитета у Сарајеву Рифетом Шкријељем, те директорима Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права и Института за хисторију УНСА Расимом Муратовићем и Седадом Бешлијом.

Састанку су присуствовали министрица правде и управе Мерса Кустура, министар за образовање, науку и младе Анис Кривић и представница Министарства финансија Зејна Авдић.

Гости су представили досадашње активности које су подузели на припреми ове, по ријечима академика Пејановића, врло значајне конференције, те нагласили да ће се сва излагања објединити у зборник радова који ће бити штампан на босанском и енглеском језику.

Научна заједница по други пут организује конференцију о теми геноцида у Сребреници. Планирано је да се за двије године одржи у Тузли, уз посебну радионицу у Сребреници, и то о теми демографске обнове Сребренице и њеног економског развоја.

“Циљ научно-истраживачких напора је да се коначно расвијетле сви аспекти посљедица геноцида над Бошњацима у Сребреници у свим димензијама људског опстанка и живљења, а посебно у смислу обнове Сребренице и мултиетничког живота у њој”, истакао је академик Пејановић.

Премијер је рекао да Кантон подржава овај научни скуп и тематску конференцију и да ће дати свој допринос за овај значајан пројект за Кантон Сарајево и Босну и Херцеговину.

“Сви смо свјесни чињенице шта је било те ’95. године, али се нажалост посљедице протежу све до данас. У Сребреници је дошло до физичке реконструкције, али је велико питање шта је са духовном обновом”, истакао је премијер Ненадић.

Министар Кривић је поручио да је најважније задржати научни приступ овим темама, за шта имамо одличне стручњаке, као и да те иницијативе требају кренути из нашег кантона.

Ректор Шкријељ се захвалио премијеру Ненадићу и министрима, те их овом приликом позвао да присуствују конференцији у Вијећници како би заједно са организаторима поручили да се геноцид никада, нигдје и никоме не деси, јер су његове посљедице ужасне. Обавеза свих нас је да о томе говоримо, потцртао је ректор, саопћено је из Службе за протокол и прес Кантона Сарајево.