Град Сарајево и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) позивају појединце, организације цивилног друштва, академске институције, приватни сектор и медије да кандидирају своје идеје за практична, примјењива и иновативна рјешења на тему “Како промијенити навике и праксе које доводе до бацања хране и/или претворити отпад од хране у нешто корисно?”

Сви заинтересирани могу до краја новембра аплицирати преко он-лине платформе ВИДЕО

Од учесника се очекује да понуде иновативне и изводљиве идеје и рјешења, у смислу мијењаја навика произвођача и/или потрошача, како би се смањило или спријечило бацање хране, затим подизања свијести о потреби ‘паметнијег’ приступа у планирању и куповини хране, као и повезивања произвођача и потрошача.

Такођер се очекују и рјешења за компостирање и одлагање отпада од хране, као и правне интервенције које би олакшале донирање хране.

Притом би требали своје предложено рјешење документовати и фотографијама и видео материјалом.

Предложене апликације ће се оцјењивати у складу са четири основна критерија: квалитет, оригиналност и изводивост, те зеро-wасте рјешење које нуди начин да се храна поново користи.

Учешћем апликанти добивају прилику показати креативност и иновативност, промовирати своје идеје и такмичити се за новчане награде.

Прво мјесто доноси 3.000, друго 2.000 а треће 1.000 америчких долара.

На иницијативу Града Сарајева и УНДП-а, отпад од хране који постаје глобални проблем, била је једна од главних тема на недавно одржаној конференцији Aнлимитед Сарајево 2019.

Наиме, око 30 посто или 1,3 милијарде тона произведене хране се никада не искористи.

Произведена, а неискориштена храна, која заврши као отпад, је на 10. мјесту узрочника укупних емисија стакленичких плинова.

Ситуација у Босни и Херцеговини није пуно боља. Процјене указују да око 500 тона хране дневно заврши на депонијама отпада.

У Кантону Сарајево, око 12 посто укупног отпада чини отпад од хране.

Посљедице ове праксе су вишеструке – од финансијских губитака произвођача хране до озбиљних проблема који угрожавају животну околину, саопћено је из Прес-службе Града Сарајева.