Хрватски министар здравства Вили Берош потврдио је у недјељу навечер да је покренута процедура донирања органа двоиполгодишње дјевојчице из Нове Градишке, а свима који су је вољели изразио је сућут због њезине смрти.

Дјевојчица је умрла у недјељу, а од сриједе се борила за живот у загребачкој Клиници за дјечје болести, гдје је примљена с тешким озљедама.

“Одређена је утјеха да ће дјевојчица пронаћи свој мир у вјечности те да ће трансплантацијом органа даровати живот другима”, приопћио је Берош, преноси Хина.

Процедура донирања органа је у самом почетку, додао је те објаснио поступак.

Према одредбама Закона о пресађивању људских органа у сврху лијечења, након утврђене мождане смрти те испуњених критерија за даривање, болнички трансплантацијски координатор обавља разговор с обитељи у сврху добивања пристанка на даривање органа. Слиједи поступак пријаве дариватеља у информатички сустав Еуротранспланта путем којег се додјељују пријављени органи дариватеља пацијентима на листи чекања.

Органи дариватеља се додјељују пацијентима на листи чекања сукладно договореним правилима која су усуглашена међу свим земљама чланицама Еуротранспланта, од ступња хитности, времена чекања на листи до осталих параметара.

Дежурни координатор министарства притом пружа сву потребну логистичку подршку експлантацијско/трансплантацијским тимовима приликом цијелог експлантацијског поступка те је у сталној комуникацији с дежурном службом Еуротранспланта, објаснио је министар здравства.

“Изражавам жаљење и велику тугу због преминуле дјевојчице у Клиници за дјечје болести Загреб. Унаточ свим подузетим терапијским мјерама и изузетним напорима интензивистичког тима, дошло је до критичног клиничког погоршања те је према протоколу проведен поступак за утврђивање мождане смрти”, рекао је Берош.

Према неслужбеним информацијама, оба родитеља двоиполгодишње дјевојчице потписала су сугласност за донирање органа.

Дјевојчицу из околице Нове Градишке је у сриједу ујутро у тамошњу Опћу болницу донијела мајка и рекла да је дијете пало. Лијечници у Новој Градишки покушали су дијете реанимирати, а с обзиром на тежину озљеда у сриједу поподне су дјевојчицу превезли у загребачку Клинику за дјечје болести. Озљеде су биле тешке, посебно главе, али било их је по цијелом тијелу, рекао је у четвртак равнатељ ОБ-а Нова Градишка Јосип Колодзиеј.

Судац истраге Жупанијског суда у Славонском Броду Миле Солдо одредио је у суботу мјесец дана истражног затвора за родитеље дјевојчице, који су дјеломично признали почињење казненог дјела кршења права дјетета. Мајци је истражни затвор одређен због опасности да ће ометати казнени поступак утјецајем на свједоке, а оцу и због опасности да ће поновити казнено дјело јер је већ осуђиван за дуго казнено дјело.

Мајци се ставља на терет да је ударала дијете непримјереном силом због чега је дошло до озљеда због којих је дјевојчица завршила у болници.

У овом случају мајка је првооптужена и њу се терети за пет казнених дјела повреде дјететових права и наношења особито тешке тјелесне озљеде, а оца државно одвјетништво терети за четири казнена дјела тешке повреде дјететових права и наношења особито тешке тјелесне озљеде.

Сумња је да је дјевојчица била злостављања од студенога 2020. до 31. ожујка 2021. За остало троје дјеце, изузетих из заједничког домаћинства, сумња се да су била злостављана и дужи период.

Обитељ из које потјече дјевојчица од прије је позната Центру за социјалну скрб Нова Градишка. Дијете је било код удомитеља више од годину дана, а на захтјев родитеља Центар га је вратио у биолошку обитељ.

Равнатељ тог Центра Бранко Медунић је смијењен, а Марија Југовић именована је за в.д. равнатељицу. Југовић је у суботу навечер најавила отказе и санкције ако извид Министарства покаже пропусте дјелатника у случају тешко озлијеђене дјевојчице.