Федерално министарство околиша и туризма покренуло је процедуру утврђивања одговорности водитеља поступка који су радили околишну дозволу за изградњу мини хидроелектрана Буна 1 и Буна 2.

Министарство је дужно тај поступак провести након што је Кантонални суд у Сарајеву поништио околишну дозволу издату за изградњу хидроцентрала Буна 1 и Буна 2, а због уочених пропуста водитеља поступка приликом издавања дозвола.

Из Министарства су саопштили да су против су неконтролисане и масовне изградње мини хидроцентрала, јер оне уништавају ријеке. Међутим, Министарство је дужно размотрити сваки захтјев који добије за издавање околишне дозволе.

“Тај поступак воде стручне службе и дужне су проводити га у складу са законима за шта сносе и одговорност. У наведеном случају надлежни суд је утврдио да поступак није вођен у складу са законом те је Министарство на основу тога покренуло процедуру утврђивања одговорности због нанесене штете и нарушавања угледа институција и државне службе”, саопштили су из Министарства.