Министар културе и спорта Кантона Сарајево Кенан Аликадић одржао је јучер састанак са представницима Сарајево Филм Фестивала: Јованом Марјановићем, професором на Академији Сценских Умјетности и руководиоцем индустријског дјела СФФ-а, Амром Бакшић, професорицом на АСУ, продуценткињом и руководитељицом маркета СФФ-а, те Магдаленом Поповић, руководитељицом пројекта УНЕСЦО Сарајево Град Филма и координаторицом Специјалних пројеката на СФФ-у.

Како је саопћено, Кантон Сарајево је једини кантон у Федерацији БиХ који континуирано улаже у културу. Ресорно министарство већ одавно препознаје и потенцијале креативних индустрија у стварању нових радних мјеста и економског раста. У Европи ове индустрије запошљавају више младих образованих људи него било који други сектор, стопа раста креативног сектора већа је од просјека укупне економије, а предвиђа се да ће овај сектор бити важан фактор економског опоравка након кризе. На састанку посебно истакнута је улога филмске и ТВ индустрије у одрживом развоју Града и Кантона, обзиром су управо оне мотор развоја ширег спектра креативних индустрија у којима тренутно ради пет посто укупно запослених Кантона Сарајево.

Како је најавио министар Аликадић, Министарство културе и спорта КС ускоро креће у имплементацију планираног програма субвенција за снимање филмова и ТВ серија.

Циљ програма је не само повећати обим квалитетног филмоског и ТВ садржаја, али и створити нова радна мјеста и оспособити младе за рад у савременим привредним гранама креативних индустрија. Ради се о инвестицији која ће се свакако исплатити у економском смислу. Осим прилива средстава у буџет КС, рачунамо на прилив директних страних инвестиција кроз копродукције и привлачење мобилних продукција. Битан циљ је, наравно, обогатити културну понуду становницима Кантона Сарајево и ојачати медјународни бранд Сарајева као филмског и туристичког центра регије – рекао је Аликадић.

Иако је због пандемије ЦОВИД-19 дошло до бројних резова у Буџету КС, Министарство културе и спорта КС до краја године намјерава издвојити 500.000,00 КМ за субвенционирање филмова и ТВ серија и тако помоћи опоравку филмске и ТВ индустрије на подручју Кантона Сарајево.