Наоружани полицајци и војници ушли су салу парламента Салвадора са захтјевом да посланици усвоје Приједлог закона о зајму од 109 милиона долара да би они добили бољу опрему.

Они су ушли у скупштинску зграду када је предсједник Најиб Букеле требало да се обрати посланицима. Он је претходно дао посланицима рок од седам дана да подрже његов план о узимању зајма.

Опозициони политичари рекли су да је појављивање наоружаних лица у скупштинској сали акт застрашивања без преседана, пренио је BBC.

Салавадор има једну од највиших стопа убистава у свијету. Највише насиља потиче од наоружаних криминалних банди које дјелују широм централне Америке.

Предсједник Букеле ступио је на дужност у јуну 2019. године уз обећање да ће се бавити рјешавањем проблема банди и корупције у овој сиромашној земљи.

Он жели да искористи зајам за боље опремање полиције и војске у борби против криминала. Новац би требало да буде искориштен за куповину полицијских возила, униформи, опреме за надзор и једног хеликоптера.

Током викенда, већина посланика није присуствовала дебати о предложеном закону.

Предсједник је, пошто није било кворума, позвао своје присталице да дођу пред зграду парламента, а одазвало се око 50.000 провладиних демонстраната.