Московска полиција привела је Олега Навалног, брата затвореног критичара Кремља Алексеја Навалног, данас тијеком претреса некретнина повезаних с опорбеним политичаром, рекли су његови савезници.

Десеци тисућа људи изашли су у суботу на улице и тражили ослобађање Навалног који служи 30 дана затвора због оптужби за наводно кршење увјетног отпуста, што он негира.

Полиција је рекла да су просвједи били протузаконити и привела готово 4000 људи. Савезници Навалног планирају нове просвједе ове суботе.

Иван Жданов, директор Навалнијеве Закладе против корупције, твитао је да је Олег био у братову стану кад је упала полиција. Није познато зашто је приведен.

Олег Навални пуштен је из затвора 2018. након што је одслужио три и пол године због проневјере за коју присташе Навалног тврде да је осмишљена како би се извршио притисак на Алексеја који је добио увјетну казну у истом случају.

Жданов каже да се чини да полиција врши претресе у склопу истраге позива на нове просвједе којима се крше мјере уведене у пандемији коронавируса.

“Пуно ‘тешкаша’ у маскама. Почели су разбијати врата”, твитао је Жданов.

Такођер је подијелио видео с друге локације у којему Јулија Навални, Алексејева супруга, говори полицији да причекају да стигне њезина одвјетница док они лупају по вратима.

Одвјетници Вероники Пољаковој полиција је допустила да уђе у стан тек након неколико сати чекања испред врата.

“Некад је дирање обитељи било противно кодексу части. Сад нема ни кодекса ни части”, твитала је Пољакова.

Полиција је претражила и уреде Закладе против корупције, рекли су Навалнијеви савезници.

Навални се још није вратио својој кући откако је отрован и замало убијен у Русији прошлог љета. Ухићен је прошли тједан у зрачној луци при повратку у Москву из Њемачке гдје се лијечио и опоравио.