Словенска полиција синоћ је привела и казнила седам особа, судионика антивладиног протеста на којем се окупило више хиљада људи испред зграде словенског парламента.

Љубљанска полиција саопштила је јутрос да је седам особа приведено у полицијску станицу те да су им уручене новчане казне због кршења јавног реда и мира.

Након тога су пуштени, а полиција наставља с прикупљањем обавјештења је ли приликом демонстрација и нагуравања пред парламентом дошло и и до кривичних дјела, преноси Хина.

До инцидента је, према наводима полиције, дошло синоћ око 20 часова, кад је више демонстраната окупљених у центру града покушавало срушити ограду испред парламента која им је пријечила приступ згради коју су штитиле полицијске снаге или су је прескакали, при чему нису послушали наређење да с тиме престану.

Према процјени полиције, на јучерашњим демонстрацијама учествовало је око пет хиљада људи, док су невладина удружења и различите групе које траже оставку владе процијениле да их је било двоструко више.

Премијер Јанез Јанша већ је више пута навео како протесте против његове владе организују “екстремне” групе с љевице и “антифа” организације, удружења која наводно потихо подржава и парламентарна љевица с циљем дестабилизације његове коалицијске владе, те да му се транспарентима попут “смрт јаншизму” индиректно пријети смрћу.

Демонстранти организовани преко друштвених мрежа Јаншину владу оптужују за десни екстремизам, ширење говора мржње, нападе на слободу новинарства, угрожавање еколошких и демократских стандарда.

Међу гласним критикама демонстраната су и наводне погрешке направљене током епидемије Ковида-19 приликом нетранспарентне набавке медицинске опреме преко посредника, што влада одбија као неутемељене и политички мотивисане пароле.