Предсједници Влада Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић положили су камен темељац за Хидроелектрану “Бук Бијела” на Дрини, чиме је озваничен почетак градње овог пројекта.

Данас почињу припремни радови за изградњу ове ХЕ, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу око 220 милиона еура.

Премијер РС Радован Вишковић истакао је да овај пројекат доживљава као нешто најзначајније за РС и Србију, јер се на њега чека више од 60 година.

“Дошли смо у позицију да кренемо у реализацију овог пројекта и данас након 60 и више година желе да нам оспоре овај пројекат само зато што га радимо са Србијом. Ми смо провели све потребне процедуре. Пројекте три хидроцентрале, зелена енергија нешто што нам се намеће као обавеза да радимо у наредном периоду. Кад желимо да радимо, онда желе да то оспоре исти ти који нам то намећу. Одлучили смо, ви радите свој посао, а ми ћемо радити оно за шта нам је народ дао мандат, а то је да градимо, да повезујемо и да никоме не правимо никоме штету. Данас РС има преко 60 посто производње из термоелектрана, морамо тај проценат убрзано да смањимо како не бисмо дошли у милост и немилост оних који овај пројекат желе да оспоре”, истакао је премијер Српске.

Истакао је да је ово хисторијски дан.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је градња Хироелектране “Бук Бијела” нови почетак у односима Србије и Републике Српске, али и у односима цијелог региона, те да је ово пројекат који отвара многа друга врата и многе друге опције.

Друго је када имате овако велики суштински важан пројекат, онда знате да је све могуће и онда имате храбрости и енергије да сањате много веће снове. Ја се надам да је ово један нови почетак у односима, не само РС и Србије, него у региону”, истакла је Брнабићева и додала:

“Ја се надам да ћемо до краја првог квартала 2022. године имати још најмање један овакав догађај са нашим заједничким пројектом, али свакако ово нам даје енергију и храброст да размишљамо о много већим стварима и перспективи за све који овде живе”.

Потпредсједница Владе Србије и министрица рударства Зорана Михајловић изјавила је да је планирано да се “Бук Бијела” заврши за четири године, а не за шест како је то раније било у плану.

“Данашњи дан је заиста историјски дан. Ми данас почињемо радове, завршићемо пре рока. Поносна сам на рад с министарством РС. Дубоко верујем да ово неће бити једина ХЕ коју ћемо радити”, нагласила је Михајловићева.