Више од стотину породица из Козарске Дубице и Новог Града, Општина Костајница, те Дом здравља у Бихаћу добиће помоћ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у ублажавању посљедица земљотреса који је погодио ова подручја у децембру прошле године.

Општина Костајница, која је претрпјела највећу штету, добиће новчану помоћ, у Козарској Дубици ће бити подијељени пакети хране и хигијенских потрепштина, а за породице у Новом Граду уз храну и хигијену су обезбијеђени и сетови постељина.

У Бихаћу је земљотрес оштетио Дом здравља и тиме додатно отежао рад, те су овој установи била потребна средства за чишћење и дезинфекцију.

Помоћ УСАИД-а обезбијеђена је кроз пројект изградње мира ПРО-Будућност који проводи “Catholic Relief Services” (ЦРС) са партнерима у више од 70 локалних заједница широм БиХ.

Акцију солидарности подржале су и бројне локалне заједнице међу којима су Кисељак, Мркоњић Град, Центар-Сарајево, Теслић, Језеро, Босанска Крупа, Сански Мост, Босански Петровац, Жепче, Ливно, Широки Бријег и Бања Лука. Увезани кроз пројекат ПРО-Будућност, они су солидарно одговорили на потребе угрожених заједница и упутиле им различите видове помоћи.

“Ова акција је резултат дугогодишњег партнерства са локалнима заједницама изграђеног кроз ПРО-Будућност, пројекат који је окренут враћању повјерења и обнови дијалога у друштву. Јако смо захвални што су се локалне заједнице укључиле и помогле својим сусједима. Ово је мала земља, али је земља храбрих и солидарних људи. Нико нас не може увјерити у супротно, посебно када видимо све ове приче о помоћи коју људи пружају једни другима”, истакла је директорица пројекта Мајда Бехрем-Стојанов.

Од почетка пандемије УСАИД је кроз пројекат ПРО-Будућност одговарао на потребе грађана, те је тако у прошлој години обезбијеђена храна за више од 5.000 породица, док су бројне установе и организације добиле дезинфекцијска средства и постељину за изолаторије, саопштено је из ЦРС-а.