У оквиру УСАИД-овог мировног пројекта ПРО-Будућност осигурано је више од 600 пакета хране и основних хигијенских потрепштина у вриједности од преко 40.000 КМ за грађане БиХ у 19 локалних заједница како би превазишли кризу изазвану пандемијом Цовид-19.

У наредним данима пакете ће примити најугроженији становници: Берковића, Мостара, Кисељака, Широког Бријега, Источног Новог Сарајева, Прозора-Раме, Вишеграда, Добој Југа, Горажда, Новог Травника, Дервенте, Дрвара, Гламоча, Козарске Дубице, Тешња, Бихаћа, Мркоњић Града те Општине и Опћине Трново.

Помоћ ће бити достављена у локалне заједнице, одакле ће их дијелити тимови волонтера, организације и штабови цивилне заштите.

“Помоћ људима који су у невољи доприноси изградњи мира. Брига о другом јесте изградња мира, поготово када се реализује у сарадњи са више заједница које су увијек ту једне за друге. Ова помоћ намијењена је маргинализованим групама како бисмо их ставили у што равноправнији положај и тако јачали социјалну кохезију“, каже Мајда Бехрем-Стојанов, директорица пројекта ПРО-Будућност.

Кроз овај пројекат је на почетку пандемије, преусмјерено више од 80.000 КМ за помоћ локалним заједницама те су достављени пакети хране, хигијенских и дезинфекцијских средстава, шиваћих машина и репроматеријала за маске у више од 50 локалних заједница.

“На почетку пандемије смо видјели колико је људима потребан овакав вид помоћи и драго нам је да смо опет били у прилици да будемо ту за њих. Посебно смо сретни што овакве акције потичу додатну солидарност међу самим људима па смо тако свједочили дивним причама које су настајале на терену и повезивале људе из свих крајева БиХ”, казала је Бехрем-Стојанов.

ПРО-Будућност је пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) за изградњу мира и повјерења међу грађанима који проводи организација Catholic Relief Services (ЦРС) са партнерима у 75 локалних заједница.