Мајк Помпео, државни тајник Сједињених Америчких Држава, идућег тједна стиже у Хрватску, дознаје Јутарњи лист.

С Трамповим шефом дипломације у Дубровнику ће се састати предсједник Владе Андреј Пленковић и министар вањских и еуропских послова Гордан Грлић Радман, потврђено је Јутарњем је из дипломатских извора.

Точан датум доласка још се утврђује, јер се идући тједан треба одржати и Еуропско вијеће.

Теме разговора, каже један искусни дипломат, осим билатералних односа, бит ће везане уз укидање виза, избјегавање двоструког опорезивања, али интерес је САД-а и да се разговара о увођењу 5Г мреже, што је била кључна тема када је Помпео недавно путовао у Словенију.

Америка, наиме, жели да њезине компаније раде на развоју 5Г мреже, а не кинеске, што је уосталом и дио споразума недавно потписаног између САД-а, Србије и Косова у Вошинтону.

Помпео је недавно на еуропској турнеји, осим Словеније, посјетио и Пољску, Чешку, Аустрију и Словенију с агендом да упозори НАТО савезнике на “опасност од растућег утјецаја Кине и Русије”, односно на нужност одбацивања Хуавеиа као глобалног технолошког лидера у развоју мрежа нове генерације, али и на потребу диверзификације добаве плина и нафте.

Не треба заборавити нити чињеницу да Американци Хрватској нуде на продају нове борбене вишенамјенске зракоплове Еф-16 и да су се јавили на натјечај са службеном понудом.

Такођер, једна од тема разговора бит ће и градња Ел-Ен-Џи терминала на Крку, што је и амерички стратешки интерес јер може преко Крка добављати плин за Еуропу, контра јефтиног руског плина.

-Тема ће сигурно бити и положај Хрвата у Босни и Херцеговини, односи у регији. Хрватска је потписница Дејтонског споразума, била је кључна за заустављање рата на овим просторима, ускоро ће се обиљежити 25. годишњица потписивања Даyтонског споразума – откривају дипломатски извори Јутарњег.