Због немогућности доласка петоокривљеног Игора Кроте, који је самоизолацији, поновно је одгођен почетак другог суђења бившем челнику НК “Динама” Здравку Мамићу и шесторици окривљеника које Ускок терети за злочиначко удруживање, извијестио је данас осјечки Жупанијски суд.

Суђење је требало почети 19. листопада, али је одгођено јер је обрана другоокривљеног Дамира Врбановића извијестила да је окривљеник добио високу температуру те упућен на тестирање на коронавирус, али се показало да није заражен.

С обзиром на то да је петоoкривљеном Игору Кроти одређена самоизолација, предсједник вијећа Давор Митровић одгодио је расправу заказану за 26. и 27. листопада. Предсједник вијећа заказао је слиједеће расправе за 23., 24. и 30. студенога 2020.,  те за 1., 7. и 8. просинца с почетком у 10 сати, приопћено је са Суда.

У другој оптужници Ускок Здравка Мамића, којему се суди у одсутности, и још шесторицу окривљеника  терети да су, у склопу злочиначког удружења, извлачењем новца оштетили клуб за око 200 милијуна куна.

Уз Здравка Мамића и Дамира Врбановића, другом Ускоковом оптужницом обухваћени су Здравков син Марио Мамић, брат Зоран Мамић, подузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота те менаџер Никкy Артхур Вуксан.

Оптужница Здравка Мамића терети да је, од просинца 2004. до просинца 2015. остале окривљенике организирао у злочиначко удружење те да су склапањем фиктивних уговора између “Динама” и више страних твртки, из Велике Британије, Швицарске, Уједињених Арапских Емирата, Светог Винцента и Гренадина, Белизеа, Хонг Конга, Гибралтара и Сједињених Америчких Држава те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча, које је Динамо плаћао, клуб оштетили за више од 144 милијуна куна.

Ускок сматра да се, у циљу реализације описаног плана, Здравко Мамић, са сином Мариом, договорио да ће склапањем тих уговора као и неоснованим препуштањем економских права на која би “Динамо” имао право у будућем трансферу појединих играча из “Динама” у други клуб, у своју корист и корист особа, које ће у тим фиктивним правним пословима судјеловати, извлачити новац из клуба.

Тужитељство терети окривљенике да су тај новац дијелили између себе и користили за своје потребе, а да је, уз наведено, НК “Динамо” неосновано обвезан за плаћање додатног износа од још 7,35 милијуна еура, односно 55,8 милијуна куна.

У листопаду 2019. потврђена је и трећа оптужница против Здравка Мамића, који је већ био осуђен за извлачење новца из “Динама”. Та је оптужница накнадно спојена с другом Ускоковом, а у њој га загребачко Жупанијско државно одвјетништво терети да је од 2002. до 2007., док је обнашао различите дужности у “Динаму”, из тога клуба извукао 16,7 милијуна куна.

Тужитељство Мамића терети да је новац из “Динама” извлачио од 25. рујна 2002. до 8. ожујка 2007. у Загребу и аустријском Клагенфурту, док је, као члан Извршног одбора клуба, а након тога као извршни допредсједник и члан Управе имао овлаштење за располагање новцем по рачуну клуба отвореног у банци у Аустрији.

Мамића се терети да, је у накани да се знатно материјално окористи на штету имовине клуба, располагао новчаним средствима клуба у властиту корист те да је налагао пријенос износа од 97.492 еура (у протувриједности од 730.659 куна) на свој рачун отворен код банке у Аустрији те особно подигао износ од укупно 2,2 милијуна еура (у протувриједности од 16 милијуна куна) у готовини, и на тај се начин, на штету клуба, окористио у укупном износу од 2,3 милијуна еура, у протувриједности од 16,7 милијуна куна.

Здравко Мамић је у липњу 2018. на осјечком Жупанијском суду неправомоћно осуђен на шест и пол година затвора, због извлачења око 116 милијуна куна из “Динама”, а непосредно уочи изрицања те пресуде побјегао је у Босну и Херцеговину, чије држављанство има те данас живи у Међугорју.

Његов брат Зоран тада је неправомоћно осуђен на четири године и 11 мјесеци  затвора, бивши “Динамов” директор Дамир Врбановић на три године затвора, а порезник Милан Пернар на четири године и два мјесеца затвора.