Након што је Кантонални суд у Сарајеву поништио околинске дозволе за изградњу мини хидроелектрана на Бунским каналима код Мостара, невладине организације добиле су први дио борбе. Међутим, она се наставља, јер су инвеститори тражили поновно издавање дозволе.

Могућа израда мини хидроелектрана на Бунским каналима могла би довести до поплављених подручја, сматрају мјештани и представници еколошких удруга, а биле би опасне и за природу, јер би трајно угрозиле заштићене биљке и животиње.

На захтјев удруге да се Бунски канали уврсте у регистар заштићених дијелова природе, из жупанијске Владе су одговорили да је то немогуће учинити, јер такав регистар није успостављен ни на федералној нити на жупанијској разини.

А то указује, кажу нам из удруге, да споменути локалитет на ријеци Неретви ужива потребну заштиту. Подсјетили су како је и Одјел за урбанизам Града Мостара раније одбио захтјев инвеститора за издавање урбанистичке сугласности.

А околишну дозволу раније је одобрило федерално министарство околиша и туризма, но поништена је од жупанијског суда у Сарајеву. Инвеститор није одустао и опет је покренуо захтјев за дозволу.

У међувремену је министарство донијело правилник који отежава издавање околишних дозвола за мини хидроелектране, у циљу да се престану градити. Унаточ препрекама на више разина власти, инвеститор не одустаје. Али из еколошких удруга диљем Босне и Херцеговине поручују да од борбе не одустају ни они.