Након паузе која је трајала више од два мјесеца, у оквиру мјера предузетих због ширења коронавируса, у Босни и Херцеговини поново је успостављен жељезнички саобраћај. Возови ће возити у складу са измијењеним редом вожње.

У складу са епидемиолошким мјерама, путницима се препоручује одржавање размака од најмање једног метра, кориштење заштитних маски и дезинфекција руку при уласку у воз, како би сви судионици у превозу били заштићени у највећој могућој мјери.

“Жељезнице ФБиХ од данас у редукованом смислу пушта путнике у жељезнички саобраћај у промет и то на релацијама од Сарајева преко Мостара до Чапљине и други правац је од Сарајева преко Зенице до Маглаја. Због смањеног интереса путника не возимо даље према Бањалуци. Цијена карте је остала иста”, казао је упосленик Жељезница ФБиХ Мујо Бирдахић.

Из Жељезница Републике Српске наводе да до даљњег неће саобраћати путнички брзи возови на релацији Сарајево-Бихаћ-Сарајево и Сарајево- Бањалука-Сарајево. Мјере заштите: обавезна дезинфекција обуће и руку при уласку у жељезничке станице и чекаонице.

Угледни британски лист Гуардиан уврстио је Босну и Херцеговину међу 18 земаља у свијету у којима се може најбоље доживјети авантура путовања возом. Поред вожње живописним пругама Сицилије, Корзике, Норвешке, Замбије, Мексика, Тибета или Перуа, међу најљепшим дионицама нашла се и пруга Сарајево – Мостар дуга 129 километара.