Дан након што је у Лесковцу, Нишу, опћинама Бојник, Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце и Гаџин Хан проглашена изванредна ситуација због поплава усљед обилних падавина, ситуација је мирнија, али је много домаћинстава без струје и воде за пиће и у тијеку је испумпавање воде из њихових дворишта и подрума.

Пошто није било падавина тијеком ноћи, ријеке се повлаче у корита и бујични потоци губе снагу, али проблема и даље има и материјална штета тек треба бити утврђена.

Екипе Одјела за изванредне ситуације и ватрогасаца од јучер су на терену и до сада су евакуирале 67 особа у Дољевцу, Лесковцу, Бојнику, Белој Паланци, Димитровграду, Бујановцу и околини Ниша и Врања.

Екипа Анадолије посјетила је Лесковац и Власотинце чији су дијелови, и околна села, јучер поплављени надошлим ријекама и потоцима.

У лесковачким селима улице и неке куће још су под водом. Војкан Митић кроз поплављено двориште корача преко цигли. Каже да је ово дугогодишњи проблем његовог сусједства.

“Три пумпе нам раде, цијели дан не можемо испразнити двориште и обранити кућу. Јутрос с главног пута вода је проведена иза једне фирме и све завршило код нас у дворишту јер смо овдје најниже”, каже Војкан.

У Власотинцу су грађани остали без струје, а неки и воде за пиће. Мјештанка Вукица Јелић живи у дијелу града гдје се често зачепе канализацијски одводи, па је њена обитељ већ набавила пумпу, за сваки случај.

Борба с поплавама на југу Србије почела је јучер ујутро, након јаке кише и снијега тијеком ноћи. Поплавама су погођена села, али и поједина градска насеља, у Нишавском, Пиротском, Топличком, Јабланичком и Пчињском округу.

Потопљени су подруми, нижи дијелови кућа, дворишта, штале, улице, путеви, оранице, а у неким мјестима бујице су однијеле путеве и урушиле или оштетиле мостове.
Појавила су се и клизишта и одрони.

Из Одјела за изванредне ситуације за РТС кажу да се ријеке враћају у водотокове и да тренутно нема критичних мјеста, али да су проблем изазвали бујични потоци који се активирају усљед великих падавина.

Без струје је више од 10.000 домаћинстава и екипе Електродистрибуције су на терену.

Изванредна ситуација у Нишу проглашена је јучер након што су замућена скоро сва изворишта за опскрбу града водом за пиће, па се вода осигурава само са једног од њих.
Без воде су два нишка насеља.

У хидролошком упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода пише да су водостаји на горњем току Јужне Мораве и Нишаве у порасту и да могу достићи и пријећи редовне обране од поплава код Ниша, Алексинца и Мојсиња.

Водостаји код Лесковца крећу се изнад изванредне обране и имају тенденцију мањег пораста.