Савјетник Уницефа за имунизацију Драгослав Поповић рекао је данас да је делта сој короне све бржи и да се очекује четврти епидемијски талас.

“Ово ће бити талас невакцинисаних, они ће да генеришу овај сој вируса и можда неки нови сој који ће се појавити”, навео је Поповић.

Према његовим ријечима, најважније су прва и друга доза вакцине и да се вакцинишу они који то нису урадили, а тек онда ће се сагледавати ко би могао да буде кандидат за трећу дозу.

“Старији су кандидати за трећу дозу, јер им је имуни одговор успоренији, али они су већ примили двије дозе и не видим проблем да приме и трећу”, рекао је Поповић.

Он је подржао обавезну вакцинацију за здравствене раднике, коју су увеле поједине земље и додао да су неке ствари постављене наопачке.

“Нико нема право да шири вирус и представља опасност по друге људе. Прије свега треба здравствени радници да се вакцинишу, они су на првој линији фронта”, нагласио је Поповић.

Када је ријеч о вакцинацији дјеце, навео је да је у Србији почела вакцинација те популације.

“И код нас је тај процес кренуо. Кад и најмлађи буду заштићени то ће допринијети колективном имунитету”, рекао је Поповић.

Говорећи о мијешању вакцина, указао је да то није ништа ново.

“Нјeмачка канцеларка Ангела Мергел примила је двије различите вакцине да би дала примјер. Сагледавамо све доказе из земаља које раде студије. Одмјерићемо да ли нам треба то и даћемо препоруке”, истакао је Поповић.