Вијеће Европе изразило је забринутост због пораста говора мржње и злочина из мржње у многим дијеловима Европе.

Како је данас на онлајн конференцији за новинаре рекао Данијел Холтген, специјални представник за антисемитске, антимуслиманске и друге облике вјерске нетрпељивости и злочина из мржње при Вијећу Европе, ово се посебно односи на онлине простор гдје је црта између слободе говора и говора мржње танка.

Нагласио је да се закони који владају у Европској унији не креирају у Силиконској долини, алудирајући на велике компаније попут Твитера, Фејсбука и других друштвених мрежа које су посљедњих неколико година суочене с оптужбама за стварање онлајн простора за подстицање на говор мржње.

”Наредне године планирамо објавити препоруке везане за сузбијање антисемитзма и антимуслиманског говора мржње”, нагласио је Холтген, додавши да феномен говора мржње против муслимана у виртуалном простору још увијек није довољно истражен на чему он и његов уред тренутно раде.

У контексту мандата специјалног представника и њемачког предсједавања Комитетом министара Вијећа Европе, три угледне личности обратиле су се на данашњој пресс конференцији.

Ахмед Шахид, специјални извјеститељ УН-а за слободу исповијести представио је свој најновији извјештај о антимуслиманској мржњи.

У свом извјештају, Шахид је закључио да је дошло до пораста броја инцидената мотивисаних мржњом против муслимана.

”Оно што је важно нагласити овдје је да треба бити омогућено критиковање вјере и вјерских начела, али без напада на појединачне особе или подстицања на насиље против вјерских група због њихове идеологије”, казао је Шахид.

Додао је да је једна од група које су највеће жртве антимуслиманских злочина из мржње жене, посебно у у виртуалном свијету.

Ноеми Мадар, предсједница асоцијације француско-јеврејских студената „Унион дез Етудиан Жуифс де Франс“, такођер се обратила на конференцији. Њена организација је 2014. већ покренула судски поступак против илегалног говора мржње на Твитеру.

”Не може се довољно истаћи да треба поштовати закон државе у којој зарађујете новац. Велике платформе попут Твитера мисле да имају своје законе. Немогуће је бити платформа као Твитер и велика компанија и не поштовати закон”, казала је Мадар.

Др. Регина Полак представила је свој рад у своjству представника председавајућег ОСЦЕ-а у борби против расизма, ксенофобије и дискриминације.

Она је истакла важност међурелигијског дијалога у борби против „нетолеранције, антисемитизма, мржње усмјерене према муслиманима, кршћанима и другим вјерским групама.“

”Иако је евидентан пад броја особа које су религиозне на европском континенту, нетрепељивост између појединих вјерских група је и даље проблематична. Веома је важно да се интерелигијски дијалог одвија како између вјерских представника, тако и између секуларних челника држава, званичника и слично”, додала је Полак.