Опћина Стари Град Сарајево позива све грађане на савјесно и одговорно понашање и заштиту своје животне средине. Бацање отпада на недозвољеним мјестима и стварање нелегалних депонија је нецивилизовано и нељудско понашање и, као такво, одраз неваспитања и некултуре појединаца.

Иако сте углавном навикли на лијепе фотографије и призоре из Старог Града, данас вам фотографијама показујемо како изгледа када несавјесни грађани бацају смеће гдје стигну.

Као локална заједница, често смо у прилици да добијамо позиве наших грађана и фотографије са терена у којима нас упозоравате на велике количине смећа на одређеним локацијама, кажу из опћине.

Поштовани грађани, запитајте се ко одлаже то смеће и зашто дозвољавате тако нецивилизовано понашање у вашим улицама и махалама? Ваша је грађанска дужност такве починитеље, уколико их познајете, пријавити полицији и тражити да буду санкционисани. Само на тај начин научит ћемо се одговорном понашању и чувању наше животне средине. Отпад на приватним парцелама није дужан уклонити нико други осим власника те парцеле и то морате знати. Дакле, одговоран је онај ко је бацио смеће и онај ко му је то дозволио на својој парцели.

Проблем великих количина отпада детектован је на локацијама: код Вратничке капије, на Михриводама, Барицама, Мочилима, брани Бентбаша, Боријама, улици Невјестина, Горње Чебеџије, Налина и другим. Истовремено, пријаве су пристизале и путем службених емаил адреса и друштвених мрежа.

Наши упосленици Одјељења за одржавање Алеје амбасадора, цестовних појаса и јавних површина ових дана интензивно раде на терену и врше чишћење јавних површина од нагомиланог отпада, иако то спада у надлежности Кантоналног јавног комуналног предузећа “Рад” које, по закону, обавља дјелатности прикупљања, транспорта и депоновања комуналног отпада на подручју Кантона Сарајево. Према подацима доступним на њиховој wеб страници за одлагање отпада у КС доступно је 9.928 контејнера, 32 подземна контејнера, 54 надземне посуде тзв. звона, као и канте за дволинијски отпад. Отпад се депонује на РЦУО Смиљевићи, а грађани и сами могу доставити различите врсте отпада у њихово рециклажно двориште у Смиљевићима.

Не постоји оправдање за одлагање отпада на недозвољеним мјестима и загађивање наше опћине, казали су.

Улице и махале Старог Града требају нам служити на понос и требамо их чувати и за наредна покољења. Наша је дужност и обавеза да својим понашањем будемо примјер нашој дјеци како се воли и чува своја опћина. Стога, још једном вас позивамо на одговорно понашање и пријављивање свих починилаца овако некултурних и нецивилизованих дјела.