Протест породица жена и дјеце смјештених у камповима у Сирији одржан је пред зградом Парламента Босне и Херцеговине. Циљ је скренути пажњу властима наше земље на лош положај њихових најмилијих, али и подсјетити их да се активније ангажују на њиховом повратку.

Двадесетдевет жена и седамдесеторо дјеце се, према најновијим пдацима безбједносних служби у Босни и Херцеговиони, налази у два сиријска кампа. Ради се о камповима Ал Хол и Ал Рој. Породице жена и дјеце тврде да се о њиховом положају у Сирији мало зна, али да све информације које успију да добију указују на то да је он изузетно неповољан, да живе у лошим условима и да је начин на који су третирани нехуман.

Управо је то разлог због којег су се окупили испред зграде Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. Након краћег протеста планирано је да своје захтјеве уруче Министарству безбједности Босне и Херцеговине.

Од државних власти траже да се активније укључе у процес повратка држављанки БиХ из Сирије и њихове дјеце.
Раније се из Министарства Босне и Херцеговине могло чути да је тај процес сада посебно успорен због пандемије коронавируса, али и да се поврат држављана Босне и Херцеговине може уприличити на исти начин као што је то било у марту прошле године, када се у нашу земљу вратило седам мушкараца, шест жена и дванаесторо дјеце.