Породице дванаест жртава геноцида почињеног у јулу 1995. године у Сребреници до сада су дале сагласност за укоп посмртних остатака њихових најмилијих на колективној џенази 11. јула у Меморијалном центру Сребреница – Поточари.

“Ово још увијек није коначан број жртава које ће бити укопане на заједничкој џенази у Поточарима ове године. Породице које се до сада нису одлучиле за укоп посмртних остатака раније идентифкованих жртава, чији посмртни остаци су смјештени у Подриње идентификационом центру у Тузли, и даље имају времена за такву одлуку, до самог дана џеназе”, појаснила је Емза Фазлић, гласноговорница Института за нестале особе Босне и Херцеговине.

Према њеним ријечима, у просторијама Подриње идентификационог пројекта налазе се посмртни остаци још 36 жртава које су њихове породице такођер идентифковале, али још увијек нису дале сагласност за укоп.

“Разлог томе углавном је некомплетност пронађених скелетних остатака. У неким случајевима ради се о само неколико пронађених костију. Породице не губе наду да ће се у наредном периоду пронаћи и преостали дијелови скелета ових жртава, па одлучују чекати још неко вријеме до коначне одлуке о укопу”, изјавила је Фазлић.

Истакла је да се у просторијама Подриње идентификационог пројекта налазе посмртни остаци још 98 жртава геноцида у Сребреници, који су идентификовани уз помоћ ДНК анализе.

“Породице ових жртава су обавијештене о утврђеним идентитетима, али оне још увијек нису прихватиле позив и приступиле коначној идентификацији. Према досадашњим идентификацијама, односно сагласностима за укоп, ове године ће бити укопан један малољетник те једна жена. Најмлађа жртва која ће се за сада укопати имала је 17 година у моменту када је убијена. Посмртни остаци овог малољетника ексхумирани су из масовне гробнице Чанчари на подручју Зворника. Он је идентификован 2013. године, али породица се на његов укоп одлучила тек ове године, осам година након идентификације”, казала је Фазлић.

Према њеним ријечима, најстарија жртва је имала 56 година.

“Ради се о мушкарцу чији су посмртни остаци ексхумирани у Пусмулићима, а породица је посмртне остатке идентификовала убрзо након њиховог проналаска те се одлучила за укоп на овогодишњој колективној џенази. Жена која ће се укопати ове године у моменту страдања имала је 24 године”, појаснила је Фазлић.

У наредном периоду заказано је неколико идентификација у Подриње идентификационом пројекту, па ће и у тим случајевима породице одлучивати о укопу на овогодишњој колективној џенази.

До сада су у Меморијалном центру Сребреница – Поточари укопане 6.652 жртве геноцида док је изван Меморијалног центра, у другим мезаријма, а према жељама породица, укопано још 237 жртава. На подручју Сребренице трага се још увијек за око 1.000 несталих особа.

“Апелујем овим путем на све оне који имају било какву информацију која би могла довести до проналаска посмртних остатака несталих особа да коначно проговоре и на тај начин омогуће коначан смирај жртвама и олакшају њиховим породицама. Могу то учинити анонимно, позивом на бесплатни број 080020107 или пријавом локације на мапи која се налази на слиједећем линку: хттпс://оиц.ицмп.инт/индеx.пхп?w=реп_граве&л=ба&инитто=Босниа+анд+Херзеговина”, додала је Фазлић.