Португалски гласачи, заробљени у својим кућама због мјера уведених како би се спријечило ширење covida-19, данас бирају новог предсједника но због страха од коронавируса одазив би могао бити мањи од очекиваног.

Земља од 10 милијуна становника која је први вал пандемије изгурала боље од осталих земаља сада се суочава с несмиљеним растом новозаражених и умрлих.

Португал сада заузима седмо мјесто у свијету по броју обољелих и преминулих на милијун људи. Готово двије трећине становника сматра да би се избори требали одгодити, показују анкете.

Одгода избора захтијевала би промјену устава што, како тврде дужносници, није било могуће у тако кратком року. Такођер је све више критика на одлуку да се одрже избори за предсједника чија је функција увелике церемонијална.

Но, успркос томе, предсједник може ставити вето на неке законе и прогласити изванредно стање.

Анкете показују да је предсједник на одласку Марсело Ребело де Соуса из Социјалдемократске странке десног центра изгледни побједник.

Друго мјесто у анкетама заузима кандидаткиња љевице Ана Гомеш с 13,5 до 14,5 посто потпоре бирача, а слиједи Андре Вентура, челник крајње десне странке CHEGA, с очекиваном потпором од 10 до 12,5 посто бирача.