Неум је био домаћин конференције „Трансформацијски потенцијал еуроатлантских процеса у Босни и Херцеговини“. Конференција у организацији Хрватске академије знаности и умјетности БиХ, мостарског свеучилишта и ректорског збора Републике Хрватске кроз три је панела покушала покренути процес проналаска рјешења за унутрашње политичке проблеме и вањскополитичке приоритете Босне и Херцеговине.

Комплексну структуру Босне и Херцеговине у данашњем дејтонском облику треба мијењати у нови и ефикаснији формат, сложни су сви говорници на конференцији. Организатори сматрају како је за измјене стања у којем земља егзистира потребан дијалог и договор свих који у њој живе.

На панелима који су тематизирали федерализам, превладавање конфликата и консолидацију друштва кроз европске интеграције судјеловали су социолози, политолози и професори из 16 различитих земаља, које је окупила академска заједница.

Због епидемиолошких мјера на конференцији је уживо судјеловао мањи број особа, а већина судионика панела јавила се онлајн путем. На посљедњем панелу судјеловали су амерички велепосланик Ерик Нелсон, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер и изасланик ЕУ за Западни Балкан Мирослав Лајчак.