Тренутна епидемиолошка ситуацији у Федерацији БиХ оцијењена задовољавајућом, али су истовремено потврђени случајеви делта варијанте коронавируса, те је потребно поштивање постојећих епидемиолошких мјера и надзора над њиховим провођењем ради спречавања ширења новог таласа КОВИД-19, речено је након састанка сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву.

Одржан је састанак посвећен заједничким активностима и мјерама у вези са епидемиолошком ситуацијом изазваној коронавирусом у цијелој Федерацији БиХ, те интензивирањем процеса имунизације становништва у ФБиХ.

Састанак је организирао премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, а учествовали су шеф Уреда Свјетске здравствене организације (СЗО) у БиХ Фабио Сцано, замјеници федералног премијера Јелка Милићевић и Веско Дрљача, представници министарстава вањских и цивилних послова БиХ, в.д. директора Завода за јавно здравство ФБиХ Синиша Скочибушић, те представници Федералног министарства здравства, кантонални премијери и министри здравства те њихови представници, представници кантоналних завода за јавно здравство у ФБиХ, као и Удружења имунолога у БиХ.

Стога је, како је оцијењено, управо сада потребно планирати наредне кораке на правовременом адекватном здравственом одговору и епидемиолошким мјерама за борбу против коронавируса, речено је на састанку.

С обзиром на најављене количине вакцина које требају стићи у нашу земљу до краја овог мјесеца, оцијењено је, такођер, да је на нивоу кантона потребно убрзати припреме за организацију и провођење интензивније имунизације становништва.

Премијер Новалић казао је да је овај састанак управо имао намјеру на једном мјесту окупити све кључне актере укључене у доношење и провођење епидемиолошких мјера, као и процес имунизације у ФБиХ.

Вакцине које очекујемо кроз наше уговоре, као и најављене донације омогућују нам да значајно убрзамо имунизацију наших грађана. Због тога је неопходно да кантони што прије осигурају услове за провођење интензивније имунизације, а прије свега што више пунктова за вакцинацију – рекао је премијер Новалић.

Шеф Уреда СЗО у БиХ Фабио Сцано поздравио је данашњи скуп, истичући да је управо овај састанак био прави тренутак да се планирају даљи кораци у контексту развоја епидемиолошке ситуације.

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез и в.д. директора Завода за јавно здравство ФБиХ Синиша Скочибушић презентирали су најактуелније информације о епидемиолошкој ситуацији и мјерама у Федерацији, те подузетим и проведеним активностима на набавци и процесу вакцинације становништва у ФБиХ.

Представљене су и препоруке дјеловања за предстојећи период између федералног и кантоналних завода за јавно здравства.

Учесници састанка су информисани од представника ресорних министарстава с државног нивоа да се до краја јула очекује испорука значајне количине вакцина, како купљених, путем директних уговора с произвођачима и из Цоваx механизма, тако и најављених донација из САД-а, али и других земаља Европске уније.

Током дискусије с нивоа кантона истакнут је значај благовременог осигурања одређених претпоставки, које се углавном односе на организациони и технички ниво, а све како би процес имунизације био што ефикасније и брже проведен.